Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Солодкі помідори


11.08.2011

Мабуть, кожен городник хотів би одержати більш солодкі плоди помідорів та ще й прискорити їх дозрівання. Цукристість плодів насамперед залежить від того, якими добривами рослину підживлювали. Так, плоди будуть більш смачними, якщо в момент їхнього закладання і дозрівання кущ одержуватиме більше калійних і фосфорних добрив.
ІНОДІ помідори не встигають дозріти вчасно (до настання осінніх заморозків). І хоча для більш тривалого зберігання їх рекомендується збирати дещо недозрілими, однак прискорити дозрівання цілком можливо.
Щоб недозрілих плодів було якомога менше, більшість городників завчасно, ще в серпні, видаляють квітки і зав’язі, у яких мало шансів встигнути дозріти до заморозків, щоб вони не забирали поживні речовини у більш перспективних плодів.
Однак у багатьох випадках із цих зав’язей цілком реально одержати ще якусь кількість цілком нормальних плодів, якщо змусити їх розвиватися швидше.
Найпростіший спосіб прискорити дозрівання заснований на тому, що вже повністю дозрілі плоди виділяють фізіологічно активні речовини, які є стимуляторами дозрівання (етилен та деякі інші). Кількість їх невелика, і виражений ефект їхнього впливу спостерігається лише при тісному контакті плодів один з одним, наприклад при зберіганні, в інших же випадках речовини-стимулятори розсіюються в атмосфері. Саме в даний процес і можна втрутитися, змусивши їх попрацювати для наших цілей. Для цього на кисть із дозрілими і ще зеленими плодами надягають поліетиленовий пакет. Грона у такому пакеті витримують протягом 3 діб.
Під час такої “пакетної обробки” якихось зовнішніх змін з недозрілими плодами спостерігатися не буде. Результати покажуть себе лише через 2-3 дні після зняття пакета.
Існує ще один спосіб стимуляції дозрівання “спізнілих” плодів, заснований на інших фізіологічних процесах, а саме - на процесах переміщення по рослині поживних речовин. Для цього біля кореневої шийки томату, обов’язково після того, як плоди вже зав’яжуться, необхідно зробити наскрізну щілину довжиною 7-10 см за допомогою гострого ножа, скальпеля або леза і в отриманий розщіп стебла вставити дерев’яну паличку товщиною 4-5 мм (її можна виготовити із сірника).
Ця розпірка змушує рослину перенаправляти потоки поживних речовин на користь недозрілих плодів, а не для нарощування вегетативної маси. Піддані такій “операції” плоди дозрівають у середньому на тиждень раніше звичайних строків.
За схожим принципом діє і кільцювання рослин мідним дротом, що скорочує терміни дозрівання плодів у середньому в межах 10 днів. Для цього на висоті 2,5-3 см від поверхні ґрунту на рослину накручується кільце з тонкого дроту, злегка здавлюючи шкірочку стебла, але не пошкоджуючи його. Цукристість томатів у цьому випадку теж підвищується.