Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Соцвиплати-2011


12.01.2011

Інтерв’ю з начальником головного управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Володимиром Семенюком

- У 2011 році буде значно збільшено розмір виплати допомоги при народженні дитини та розмір державної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Шановний Володимире Миколайовичу, хотілося б від Вас почути, чим відрізняється прийнятий на 2011 рік бюджет від попередніх.
- У бюджеті 2011 року передбачено, по-перше, значне збільшення виплати допомоги при народженні дитини; по-друге, збільшення розміру державної допомоги малозабезпеченим сім‘ям.
- Розкажіть, будь ласка, детальніше про підвищення допомоги при народженні дитини.
- Допомога при народженні дитини, яка народиться після 31 грудня 2010 року, надаватиметься у розмірах кратних прожитковому мінімуму для дитини до 6-ти років.
З 1 січня на першу дитину розмір допомоги становить 17 952 грн., на другу – 36 720грн., на третю та наступну – 73 440 грн. Якщо порівняти з минулим роком, то розмір допомоги збільшено майже на 50%.
- Чи змінився порядок цієї виплати?
- Виплата допомоги, як і раніше, здійснюватиметься одноразово у дев‘ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні, решта суми допомоги виплачуватиметься на першу дитину протягом наступних 12 місяців, на другу дитину - 24 місяців; на третю і кожну наступну дитину - 36 місяців.
Відтепер одноразова виплата однакова як для першої так і для наступних дітей – з 1 січня ця сума складає 7 344 грн.
- Якщо розмір допомоги залежить від прожиткового мінімуму, чи означає це, що він буде змінюватися протягом року?
- Так, допомога при народженні дитини виплачується в розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановлених на день народження дитини.
Таким чином, розмір допомоги буде залежати від дати народження дитини.
Якщо порівняти протягом 2011 року, то на першу дитину, яка буде народжена в січні, розмір допомоги становить 17 952 грн., а на дитину, яка народиться в грудні ця сума вже буде 19 140 грн.
- У наступному році як буде змінюватися прожитковий мінімум?
- Протягом поточного року прожитковий мінімум буде підвищуватися чотири рази, а саме: 1 січня; 1 квітня; 1 жовтня; 1 грудня.
- А що змінилося для малозабезпечених отримувачів державної допомоги?
- У 2011 році майже вдвічі збільшено рівень забезпечення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та інвалідів.
Наприклад, у 2010 році для інвалідів рівень забезпечення становив 294,0 грн., а з 1 січня – це вже 562,5 грн.
- Чи відбулося таке ж підвищення для дітей, які виховуються в малозабезпечених родинах?
- Так, це стосується родин, в яких виховується один або двоє дітей. На сьогодні рівень забезпечення прожиткового мінімуму залежить від віку дитини. В минулому році для всіх цих дітей, незалежно від віку цей рівень становив 292,88 грн.
З 1 січня на дитину віком до 6-ти років ця сума збільшена на 40% і становить 408,0 грн., а на дитину віком від 6-ти до 18-ти років збільшено на 67% і становить 488,5 грн.
Крім того, у поточному році передбачається збільшення розміру державної соціальної допомоги на кожну дитину в малозабезпеченій родині віком від 3-х до 13-ти років на 60 грн., на дитину віком від 13-ти до 18-ти років – на 100 грн.
Якщо порівняти ці суми з минулим роком, то в минулому році підвищення становило 26,63 грн. незалежно від віку дитини.
- Чи означає це, що родини, які отримували на кінець року допомогу, повинні звернутися для проведення перерахунку?
- Ні, згідно із встановленим порядком у разі затвердження нового рівня забезпечення прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги перераховується без звернення уповноваженого представника сім'ї.
У січні родини отримають допомогу в нових розмірах.
- Чи всі види допомоги будуть виплачені з урахуванням підвищення?
- Так, на січень виплатні документи підготовлено з урахуванням прийнятого Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік».
- Про державні допомоги все зрозуміло, а як буде змінюватися мінімальна заробітна плата, чи передбачено у поточному році її підвищення?
- Так, у 2011 році передбачено підвищення мінімальної заробітної плати.
Підвищення буде провадитися чотири рази за рік: з 1 січня - 941 гривня, з 1 квітня - 960 гривень, з 1 жовтня - 985 гривень, з 1 грудня - 1004 гривні.
- А чи будуть збільшуватися розміри пенсій?
Згідно із законами України мінімальний розмір пенсії відповідає прожитковому мінімуму, затвердженому Законом про державний бюджет для непрацездатних осіб.
Порівняно з груднем 2010 року мінімальний розмір пенсії з 1 січня 2011 року становить 750 грн. (було 734 грн.). У подальшому підвищення буде проводитися разом із підвищенням прожиткового мінімуму.