Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Спільні інтереси влади і громади


25.04.2013

Неподалік Дніпропетровська розляглося рівними вулицями мальовниче село Чумаки. Останніми роками тут багато чого твориться руками місцевої сільської ради та громади, яка усвідомила свою роль і бере активну участь в сільському житті. Це і благоустрій сіл, які розташовані на території сільради, і ремонт комунального майна, доріг тощо. Зроблене не лишилось непоміченим. За підсумками обласного конкурсу Чумаки минулого року визнані кращим селом по благоустрою, а сільський голова Валентина СТЕЦЬ нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, за шість минулих років її п’ять разів визнавали кращим керівником серед посадових осіб районного і обласного конкурсів.

– Валентино Іванівно, і все це створено за шість років вашого перебування на посту сільського голови?..
- Звичайно, зроблено далеко не все. Однак за рахунок своїх платників податку всі питання повирішувати, як ви розумієте, неможливо. От ми й почали шукати резерви наповнення бюджету, залучаючи інвестиції, активізуючи до невідкладних справ громаду. Створили навіть Асоціацію розвитку місцевих громад, яка тісно співпрацює із сільською радою і допомагає коштами. Практично всі соціальні проекти, що фінансувались за рахунок різних фондів, передбачають залучення громади. Тож наше завдання було переконати людей в тому, що за їх участі,за допомогою інвестицій можна вирішувати нагальні питання. У цій справі активну участь брали як працівники сільської ради, так і її обранці - депутати.
А тепер зупинюсь конкретно на тому, що ж зроблено за цей час. За проектом ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» провели заходи з енергозбереження в дошкільному закладі «Буратіно». Там же змонтували обладнання для доочищення питної води. Створили кращі умови для поліпшення медичного обслуговування селян в усіх чотирьох населених пунктах сільради. Це і нові автомобілі «Швидкої допомоги», і сучасне стоматологічне та фізіотерапевтичне обладнання в Чумаківській амбулаторії та двох ФАПах. За проектом міжнародного фонду «Відродження» провели ряд заходів з метою підвищення рівня духовної культури та екологічної свідомості жителів. Придбали музичні інструменти та костюми для наших фольклорного та вокально-інструментального ансамблів. А як милує око чудово облаштований для відпочинку центр села Чумаки з дитячим ігровим майданчиком, освітленням та озелененням!
Багато робиться насамперед для дітей, але не забуваємо ми і про наших ветеранів. Систематично провідуємо їх, стараємось перед святами залучати спонсорів для надання їм хоч невеличкої матеріальної допомоги. Свято бережемо й пам’ять про воїнів-земляків і визволителів нашого краю – в парковій зоні села Зоря завершується будівництво меморіального комплексу. Відремонтовано пам’ятники героям минулої війни в Чумаках і Маївці.
Всього ж на здійснення проектів було витрачено 1818 тисяч гривень, з яких понад 700 тисяч - з бюджету сільської ради.
- Для сільської ради це не так і мало. Ви маєте на території надприбуткові підприємства?..
-Ні. На території сільської ради діють звичайні підприємства, які постійно допомагають нам у вирішенні багатьох питань. Це місцеве автопідприємство, фермерські господарства, переробні підприємства. Звісно, важливим і вирішальним для бюджету є наповнення його за рахунок субвенцій обласного та районного бюджетів, адже на нашому утриманні, окрім житлового фонду, доріг, водопостачання та водовідведення є ще два дитсадки, Будинок культури, управлінський апарат.
- Не в багатьох радах є власна комунальна служба. А ви таку створили. Це не п’яте колесо до воза?
- На сьогодні це вкрай необхідна структура для сучасного села. Саме комунальники займаються водозабезпеченням, водовідведенням, ремонтом покрівлі двохповерхових комунальних будинків, благоустроєм, вивезенням твердих побутових відходів. До речі, ми закупили достатню кількість контейнерів для твердих відходів і встановили їх у спеціально визначених місцях Чумаків. Згодом вони будуть встановлені в Зорі і в Маївці.
…Цієї весни провели велику роботу по впорядкуванню територій наших сіл. На очищенні узбіч доріг, прочистці лісосмуг трудилися працівники сільської ради, бюджетних установ. Ця робота продовжуватиметься до весняних свят. А ще узбіччя доріг і присадибні придорожні ділянки будуть прикрашені квітами, щоб такою живою красою піднімати людям настрій. Є в нас і чимало проблемних питань, які ми спільно із сільською громадою успішно вирішуємо.

Олександр СВЯТИНА.

Фото. Сільський голова Валентина Стець вітає з 90-річчям ветерана праці 
Олену Гаврилівну Кучугуру.