Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Спину вигрівають листям хрону


11.10.2012

57-річна Світлана Качуришина із села Семирічка на Вінниччині рве зелене листя хрону.
- Учора копали картоплю, сьогодні спина пеком пече, розігнутися не можу. Наче кілок хто в поперек забив. Під вузьку футболку закладаю листя верхнім боком до шкіри. Ще можна перев'язатися теплою хусткою, але хрін і без того добре зігріває. Він стає сухий, як перець. Особливо в тих місцях, де болить найбільше.
Із хрону при радикуліті також роблять лікувальну ванну. Беруть листя стільки, щоб умістилося в одній руці. Мілко нарубують і відварюють, поки вода не стане зеленою. Коли тіло розімліє у ванні з чистою водою, додають відвар хрону. Лежать, скільки вистачить терпіння. Стежать, щоб не спекти шкіру.
Фітотерапевт з 40-річним стажем Олена Світко, 57 років, для кращого результату радить лікуватися корінням хрону:
- Воно містить більше липких і пекучих олій, які пришвидшують кровообіг. Від цього зігріваються тканини, м'язи розслаблюються, відпускають защемлений нерв. Клітини насичуються через кров поживними речовинами, киснем.
При радикулітах, болях у попереку та навіть при хребтових грижах радить змолоти на м'ясорубку корінь хрону. Аби вберегти шкіру від опіку, варто додати 100 г масла.
- Нанесіть суміш на тканину і прикладіть до болючого місця. Тримайте, доки почне пекти. Є пацієнти, які можуть 10 хвилин терпіти, а є — й по півгодини.
Ганчірку із використаним корінням радить не викидати, а покласти в морозильник, щоб "вимерзли хвороби". Наступного дня розігріти на парі й знов прикласти.
- Можна використовувати тричі. Компреси з хрону безпечні, не шкодять серцю чи ниркам. Головне — не шкодувати масла й не перетримувати на тілі.

Мирослава МИГИДЮК.