Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Статус космічної держави


22.10.2014

Переважно про шляхи якнайшвидшого відновлення статусу України як космічної держави йшла мова позавчора у Дніпропетровську під час зустрічі Президента України Петра Порошенка з трудівниками Південного машинобудівного заводу імені Макарова. Вперше від часу обрання на посаду гарант Конституції України оглянув це колись найпотужніше підприємство оборонної галузі. І його сьогоднішню мирну продукцію – двомісний літак «Лелека» з дальністю польоту 600 кілометрів, автобус, тролейбус, трактор, мобільний комплекс спостереження тощо.

НАПРИКІНЦІ зустрічі Петро Порошенко звернувся до колективу підприємства з такими словами:

«Україна має виробити стратегію, яка поверне їй статус великої космічної держави і виведе на рівень одного з лідерів космічної галузі у світі. Для цього потрібні політична воля і підтримка розвинених держав. Конструкторське бюро «Південне» та «Південмаш» опинилися у непростій ситуації - кооперація з Росією майже припинена, «Південмаш» працює у важких умовах. У зв’язку з несподіваною агресією Російської Федерації наші спеціалісти припинили обслуговування їхніх балістичних ракет, колись вироблених тут. Та сьогодні завод готовий запропонувати світу інші конкурентоспроможні проекти. Зокрема йдеться про відновлення співпраці з Бразилією, проекти з Туреччиною і США, є цікаві напрацювання з Китаєм. Новій стратегії в космічній галузі допоможуть поради відомого фахівця космічної галузі Володимира Горбуліна, якого я призначив своїм радником».

Порошенко зауважив, що останні п’ять років «Південмаш» не отримував державного замовлення на виробництво ракет, на підприємство не надходили кошти з держбюджету на нові технічні розробки. За його словами, найближчим часом будуть визначені страхові та кредитні механізми, які дозволять українським підприємствам оборонного комплексу виробляти сучасну конкурентоспроможну зброю. А окреслити необхідні замовлення для підприємств ВПК змусило проведення антитерористичної операції.

«Лихо зі Сходу, важкі бої, які вели українські герої, прискорили визначення пріоритетів, що саме потрібно українській армії. Все це можна і потрібно виробляти на українських підприємствах, - сказав Порошенко. - Нарешті розпочнеться фінансування виробництва високоточної зброї, яка в рази ефективніша відповідних закордонних аналогів, та необхідних армії ракет. Впродовж місяця програма державного оборонного замовлення буде визначена. Нова модель діяльності оборонних підприємств ще й дозволить продавати конкурентоспроможну продукцію на світових ринках. Мною дане розпорядження при українському посольстві в кожній країні розпочати діяльність торгових представництв. Ми готові дати світові те, в чому є необхідність».

Слова про збільшення замовлень для «Південмашу» викликали схвальну реакцію його працівників. Присутні на зустрічі журналісти мали змогу задати Президенту різні питання щодо життя і діяльності України. Та найголовнішим, певно ж, було питання про мир – як його досягти? На що Петро Порошенко відповів:

«Сьогодні робиться все, щоб на всіх 480 кілометрах протистояння українських воїнів і терористів з Донбасу та Росії військові дії не продовжувалися. Ми дотримуємося мирного плану, окресленого в Мінську. Але в Донецькому аеропорту, біля населених пунктів Щастя, Бахмутка, Дебальцеве тощо бойовики проводять артилерійські обстріли наших позицій і отримують належну відсіч. Оборона держави – завдання номер один для України. На недавній зустрічі в Мілані я доносив усьому світові – допоможіть нам забезпечити мир! Досить литися крові на наших землях! Для цього є домовленість щодо розширення штату місії співробітників ОБСЄ, які будуть контролювати режим припинення вогню. Їм будуть надані бронетранспортери для пересування, безпілотники і спеціальні радари, які точно визначають місце, з якого здійснюються обстріли. Це мій мирний план, який допоможе припинити підступну російську агресію. І його ми відстоюватимемо за допомогою усієї спільноти, водночас будучи готовими адекватно відповісти на виклики.

Давид ГРИМИК.