Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Стежками Петриківки


29.11.2017

Асоціацією міст України був ініційований прес-тур до Петриківської об’єднаної громади. Стежками Петриківки журналістів провела селищний голова Ольга Гавриленко, яку 29 жовтня було знову обрано тепер уже головою Петриківської об’єднаної громади, яка утворилася шляхом об’єднання Петриківки і Хутірського.
Загальновідомо, що Петриківка – це перлина творчих людей – художників, творців  унікального петриківського розпису. Малюють тут не тільки на папері, по дереву, а й на  будівлях і парканах.
Зберегти для нащадків, передати майбутнім поколінням техніку петриківського розпису, а ще створити для дітей такі умови, щоб вони залишалися жити у Петриківці і Хутірському – таке завдання ставить перед собою  селищний голова. Тому петриківському розпису тут навчають із садочку, яких тут два. Один із садочків стояв 10 років закритим, а тепер тут виховують і  навчають малювати 4 групи дітей.
 У школі діти поглиблюють і вдосконалюють навички петриківського розпису. У зв’язку з децентралізацією у Петриківці з’явилася опорна школа з двома філіями. Хоча по правді сказати, вона не з’явилася, тут вона стояла 200 років і, за словами директора школи Марини Сороки, це одна з найстаріших шкіл не тільки Дніпропетровщини, але й України. З набуттям статусу опорної уперше за 87 років її  капітально відремонтували,  повністю замінили дах,  утеплили зовні і всередині стіни,  відремонтовали актову залу і їдальню, всі навчальні кабінети, реконструйовали подвір’я.  Триває реконструкція стадіону, який буде відповідати вимогам міжнародного стандарту. Фасад  школи розфарбували у різні кольори. У дворі облаштували зелену зону з лавочками. Паркан також розмалювали за тематичними блоками. Наприклад, «історичний» проліт рясніє динозаврами і пірамідами, а «хімічний» – пробірками і формулами.
Школа стала знаменитою ще й тим, що тут вперше в Україні була відкрита ресурсна кімната, яка покликана створити умови для навчання і відпочинку дітей з особливими потребами. Кімната обладнана зручними пуфами і ноутбуками, які використовує корекційний педагог для занять. 
У всіх 19 класах Петриківської опорної школи встановлено проектори та мультимедійні дошки, які обладнані програмним забезпеченням київської фірми «Розумники». Це дозволяє учителям долучатися до найкращих досягнень у новітніх технологіях навчання і реалізовувати їх на своїх уроках, – розповіла директор школи Марина Сорока.
– Лише рік минув з тих пір, як Петриківська школа набула статусу опорної, але уже є очевидні результати – наші учні отримали призові місця на районних олімпіадах, – з гордістю констатувала Марина Павлівна.
Яна ОЛЕКСЮК,
Дніпропетровська область.
На знімку: на перервах учні можуть завітати до буккросингів – їх у школі два – червоний і зелений. Тут діти можуть відпочити, познайомитися з цікавими книгами.