Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Страви з моркви


10.11.2022

Морква маринована по-французьки. Її використовують як окрему холодну закуску або як додаток до салатів. 1 кг моркви чистять і нарізають кружальцями завтовшки 1-1,5 см. Далі готують маринад: у каструлю вливають по склянці води і білого столового вина, пів склянки олії, додають по чайній ложці цукру і солі, подрібнених кропу та петрушки, два лаврових листки, три розтертих зубки часнику, три горошини запашного перцю і ставлять на вогонь. Коли маринад закипить, у нього кладуть моркву. Через 5-8 хвилин кружальця виймають і складають у скляну банку. Маринад проціджують, додають чайну ложку гірчиці, розмішують і заливають моркву. Через 2-3 дні страва готова.
Морквяне пюре. Для смачного гарніру знадобиться: 3-4 середні морквини, цибулина, склянка овочевого бульйону, 50 г вершкового масла, ст. ложка олії, 1/2 ст. ложки цукру, 1/4 чайної ложки порошку перцю червоного чілі, сіль за смаком.
Моркву наріжте невеликими скибочками, цибулю не дуже крупно. У розігріту сковороду налийте олію і розтопіть у ній вершкове масло. Покладіть нарізану моркву і цибулю в сковороду, посипте цукром, посоліть і пасеруйте близько 5 хвилин. Потім додайте пів склянки овочевого бульйону і тушкуйте моркву на слабкому вогні під кришкою до м’якості. За  необхідності підливайте бульйон. Коли морква стане м’якою, покладіть вміст сковороди в блендер разом з рідиною від тушкування, зробіть пюре, приправте сіллю і перцем до смаку.