Поточний № 8 (1435)

22.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Суд визнав звільнення голови Підгородненської громади незаконним


27.09.2024

Якось у розмові з головою однієї з громад Дніпропетровської області довелося почути таку думку: «У Підгородному – прокляте місце. Нізащо б не став би там головою міської ради. Звідти два шляхи – або у тюрму, або – у відставку». З того часу пройшло 5 років. А ситуація час від часу нагадує ці пророчі слова.
Хоча у випадку з Андрієм Горбом, якого депутати відправили у відставку, спостерігаємо зовсім інший розвиток подій.
Попри війну, у Підгородненській міській раді замість продуктивної роботи і об’єднання депутатського корпусу заради розвитку громади, нічого не знайшли кращого, як 26 вересня 2023 року позбавити повноважень законно обраного міського голову. Я вже не кажу, на яких тонах проходила та сесія і в чиїх інтересах був той фарс.
Апеляційний суд та Верховний суд підтвердили, що рішення про відсторонення Андрія Горба було незаконним. Обидві інстанції скасували постанову Підгородненської міської ради про дострокове припинення його повноважень.  При цьому Андрій Горб зазначив, що організатори його відсторонення маніпулювали фактами та допустили порушення. А дії депутатського корпусу не мали законних підстав, тож його звільнення було проведено з порушеннями.
Нагадаємо, що голову міської ради Підгородного Андрія Горба відсторонили від посади 26 вересня 2023 року. За це рішення проголосували 20 місцевих депутатів, які апелювали тим, що Андрій Горб нібито порушував законодавство та не виконував свої обов’язки. 
Натомість міський голова не погодився з таким свавіллям і стверджував, що його усунення є незаконним і обґрунтованим маніпуляціями. Справа розглядалася в адмінсудах. 22 травня 2024 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд відмовив у позові. Проте вже 12 вересня 2024 року Третій апеляційний адміністративний суд скасував це рішення.
Суд визнав, що усунення Андрія Горба не відповідало законодавству. Міського голову поновили на посаді з 26 вересня 2023 року. Суд також зобов’язав Підгородненську міську раду виплатити йому заробітну плату за час вимушеного прогулу – 926 088 грн. 79 коп.
На жаль, впродовж року, поки тривали судові розборки, жодної принципової позиції з цього приводу не висловило Дніпропетровське регіональне відділення Асоціації міст України  – асоціація органів місцевого самоврядування, яка має захищати інтереси місцевого самоврядування.
Олександр ПЕТРЕНКО.