Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Судоми м’язів: чому виникають і що робити?


04.09.2014

Майже у кожної людини хоча б раз у житті траплялися судоми м’язів. М’яз скорочується мимоволі, і виникає різкий пронизуючий біль.
Найнеприємніше у цій справі те, що судомний спазм може відбутися в будь-якому м’язі: і литковому, і у діафрагмі, і у кишковику. У мене, наприклад, досить часто трапляються судоми м’язів стоп. До чого б це? Втім не будемо гадати, а звернімося за роз’ясненнями до фахівця. Отже, сьогодні у нас в гостях кандидат біологічних наук, доцент Ольга Кунинець.

- Які вони ці спазми м'язів?
- Спазми виникають у м'язах як скелетної, так і гладкої мускулатури. Серед скелетних м'язів найбільшу схильність до виникнення судом мають м'язи, що беруть участь у русі відразу двох суглобів. Найчастіше до судом схильні - литковий м'яз, м'язи передньої і задньої поверхонь стегна. Також досить часто відбуваються судоми м'язів стоп і рук. Серед судом гладкої мускулатури нерідко зустрічаються спазми кишечника, судинної стінки (наприклад, при стенокардії), бронхів (при бронхіальній астмі) тощо.
Судоми можуть бути тонічними і клонічними. Тонічні спазми характеризуються тривалою напругою м'язів, клонічні - синхронними штовхоподібними скороченнями, які чергуються із розслабленням. Клонічні генералізовані судоми також називають конвульсіями.
- Які причини виникнення судом м'язів?
- Виникнення судом без видимої причини може бути пов'язано із фізичними вправами (наприклад, при бігу, плаванні, грі у футбол). Також спазми м'язів ніг (частіше у нічний час) нерідко спостерігаються у літніх людей.
Частою причиною виникнення судом є різноманітні порушення метаболізму (обміну речовин). Так, метаболічні порушення можуть бути причиною судом при цирозі печінки, уремії, гіпотиреозі, вагітності, а також при зниженні функції надниркових залоз.
Різке зменшення кількості позаклітинної рідини і втрата електролітів (калію, магнію) також здатні викликати судоми м'язів. Така ситуація може мати місце при посиленому потовиділенні, гемодіалізі, на тлі важкої діареї або блювоти, а також через безконтрольний прийом сечогінних препаратів. Крім сечогінних засобів, м'язовий спазм може виникати внаслідок прийому аналептиків і психостимулюючих препаратів.
Також судоми м'язів можуть бути проявом хвороби, наприклад, бокового аміотрофічного склерозу, невропатії, радикулопатії. В окремих випадках спазми м'язів є проявом деяких спадкових захворювань і рідкісних аутоімунних станів. Крім того, м'язові судоми можуть бути наслідком поліомієліту.
Судоми в литкових м'язах, як правило, є одним із симптомів хронічної венозної недостатності, як ускладнення варикозної хвороби. У цьому випадку, безумовно, показана консультація судинного хірурга.
- Хто з нас більш за все схильний до судомних нападів? Які групи ризику існують, так би мовити?
- До групи ризику по виникненню судом у першу чергу належать маленькі діти, літні люди, вагітні жінки і спортсмени, а також люди, що приймають деякі лікарські засоби. Спазми у маленьких дітей особливо легко розвиваються на тлі інтоксикацій, інфекційних захворювань, травм, при впливі психогенних факторів. Це пов'язано із анатомічними і фізіологічними особливостями організму дитини.
Судоми м'язів – поширене і серед спортсменів явище. Особливо це стосується тих з них, хто тренується на витривалість (наприклад, марафонці). Також м'язові спазми спостерігаються у спортсменів, котрі виконують вправи максимальної інтенсивності: гонки на велотреку, спринтерський біг або футбольний матч. При цьому судоми, як правило, виникають наприкінці тривалих або інтенсивних фізичних вправ, або через кілька годин після них.
- Як боротися і попереджати судоми?
- Дуже сильні судоми м'язів, не пов'язані з очевидними причинами (наприклад, з фізичним навантаженням), які трапляються часто і не припиняються при виконанні простих процедур, зазвичай є наслідком певного захворювання. В такому випадку необхідним є звернення до лікаря для виявлення причини судом та проведення адекватних лікувальних заходів. В інших випадках, коли судомний спазм не є проявом хвороби, він, як правило, зникає самостійно і не потребує прийому лікарських препаратів.
Судома м'яза може виникнути у будь-який час у кожної людини. Щоб самостійно припинити судомний спазм слід виконати наступні дії. Спочатку потрібно припинити здійснювати рухи, що викликали спазм м'яза. Потім необхідно акуратно розтягнути м'яз, зведений судомою, і помасажувати його. Наприклад, якщо звело литковий м'яз, то слід потягнути руками мисок стопи на себе, при цьому коліно має бути випрямленим. Утримувати м'яз у розтягнутому положенні необхідно до тих пір, поки судома не припиниться. Далі потрібно розслабити спазмовані м'язи: вони повинні кілька хвилин перебувати в спокої. Слід пам'ятати про те, що спроба довільного скорочення цього м'яза відразу після припинення спазму може призвести до повторного виникнення судоми.
Якщо після того, як судома минулася, у м'язі відчувається залишковий біль, то до нього можна прикласти лід. Також на хворобливий м'яз можна накласти тугу пов'язку з еластичного бинта. У разі, коли після судоми м'яз на дотик щільний і продовжує перебувати у напруженому стані, його слід розігріти, помасажувати і також накласти тугу пов'язку.
Для того щоб запобігти виникненню судом у майбутньому, слід обов'язково виконувати розминку перед фізичним навантаженням. Також для нормальної роботи м'язів необхідне повноцінне харчування із вживанням достатньої кількості вітамінів і мінералів, зокрема, кальцію, калію, натрію і магнію.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).