Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Судові рішення - на вітер


14.03.2013

Останнім часом в редакційній пошті чимало звернень від громадян пільгових категорій, які скаржаться на чиновницькі зволікання і пряме порушення українського законодавства. Ось фрагменти одного листа із селища Покровського від Анатолія Івановича ШВАЙКИ, який входить до категорії дітей війни.

«Я, і моя дружина, діти війни. Тож, як і сотні тисяч українців, ми пройшли всі митарства, аби отримувати 30-відсоткову надбавку до пенсії згідно з чинним законодавством. (Річ у тім, що законні додаткові нарахування до пенсії не проплачували в Пенсійному фонді через відсутність цільових коштів. Ред.). Тож вимушені були звертатися до суду, аби встановити справедливість. На сьогодні маємо відповідні рішення судів до Покровського пенсійного фонду, а також відповіді на наші скарги від чиновників Адміністрації Президента України та з різних пенсійних установ Києва, Дніпропетровська і нарешті районного Пенсійного фонду з урахуванням рішення суду. Додаю їх копії:
Витяг з рішення суду на позов Швайки Анатолія Івановича від 29 липня 2011 року: «Визнати бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Покровському районі Дніпропетровської області щодо нездійснення перерахунку та виплати Швайці А. І. підвищення пенсії відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» за період з 14.01.2011 р, по 29.07.2011 р., у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком – протиправною…
Допустити негайне виконання постанови».
На підставі рішення суду і заяви А. І. Швайки головний державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Дніпропетровській області Олена Сергіївна Бойко також підписала постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій говориться: «Допустити негайне виконання постанови. Боржнику самостійно виконати: вимоги виконавчого документа у строк до 02.04.2012 року, та надати на адресу відділу примусового виконання рішень документи, що підтверджують фактичне, у повному обсязі рішення суду.
При невиконанні рішення в наданий для самостійного виконання строк виконати його в примусовому порядку зі стягненням з боржника виконавчого збору і витрат, пов’язаних з провадженням виконавчих дій…»
Анатолій Іванович, не дочекавшись виплати до пенсії, поскаржився у вищі інстанції. Ось відповідь з Адміністрації Президента України, підписана завідувачем відділу опрацювання звернень громадян С. Конюховим.
«…Ваше звернення згідно з вимогами частини третьої статті 7 Закону України «Про звернення громадян» надіслано для розгляду за належністю до Пенсійного фонду України із супровідним листом від 09.06.12 №22/063528-04 з проханням повідомити Вас про прийняте рішення».
Далі від найвищої пенсійної інстанції столиці, яка знаходиться на вулиці Бастіонній, 9, звернення скаржника переправляють …Головному управлінню Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.
«Надсилаємо на розгляд звернення гр. Швайки А.І. щодо пенсійного забезпечення, яке надійшло з Адміністрації Президента України.
Про результати розгляду просимо повідомити заявника та Пенсійний фон України до 07.07.2012».
Заступник директора департаменту персоналу та бухгалтерського обліку - начальник відділу І. Коремба.
Однак законні вимоги позивача Швайки, а також рішення Покровського суду не припали до душі чиновникам Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Вони вирішили оскаржити рішення в апеляційному суді. Проте ухвалою Дніпропетровського апеляційного суду від 28.02.2011 постанову суду залишено без змін. В результаті листування продовжилось, і пенсіонер Швайка отримав таку вістку:
«На виконання зазначеної постанови управлінням Пенсійного фонду України в Покровському районі Дніпропетровської області проведено перерахунок та нараховано Вам оплату в сумі 1238,48 грн.
…Законами України «Про Державний бюджет на 2011 рік» (із змінами) та «Про Державний бюджет України на 2012 рік» встановлено, що у 2011 та 2012 роках норми і положення статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік та наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2012 рік».
А далі в листі припис «уточнення», або принизливе для поважних людей-пенсіонерів конкретне повідомлення про корегування Закону України про пільги дітям війни не самим законодавчим органом Верховною Радою, а Кабінетом Міністрів від 28.12.2011 р. №1381 «…підвищення, встановлене ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» провадиться з 01 січня 2012 року в розмірі 7 відсотків прожиткового мінімуму (замість 30 відсотків мінімальної пенсії. Ред.), встановленого законом для осіб, які втратили працездатність. З 01.01.2012 року розмір підвищення становить 57,54 грн. а з 01.04.2012 - 58,66 грн.».
Перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області В. Варакута.
…Нарешті підсумкові коментарі з приводу порушеної проблеми пенсійних доплат ми отримали від заступника начальника Пенсійного фонду в Покровському районі Ірини Карабут:
«…Відповідно до статті 7 Закону України «Про соціальний статус дітей війни» фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, який затверджує Верховна Рада.
Відповідно ж до ч.2 ст. 72 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», кошти Пенсійного фонду не включаються до складу Державного бюджету країни. Тобто… на даний час немає законних підстав для здійснення виплат, оскільки надбавка не може здійснюватися за рахунок страхових внесків та відрахувань від заробітної плати. За ці кошти виплачуються пенсії, а на соціальні пільги і гарантії не розповсюджуються. Крім того, статтею 73 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» забороняється використання коштів Пенсійного фонду на цілі, не передбачені даним законом. А дана виплата законом не передбачена.
…Судові рішення, що набрали законної сили, виконуються органами Пенсійного фонду України відповідно до покладених зобов’язань, тобто в частині нарахування. Виплата буде здійснена після відповідного фінансування органів Пенсійного фонду та надходження коштів з Держбюджету».
Як не прикро констатувати, але в справі пільгових виплат дітям війни відповідно до прийнятого Закону Верховною Радою з цього приводу створилася патова ситуація. Незважаючи на судові постанови (їх тільки в Покровському районі налічується кілька сотень), крайнього виконавця-відповідача так і не знайдено. Пенсійний фонд обмежився лише тим, що нарахував доплати відповідно до Закону тільки тим пільговикам, котрі були позивачами у справі доплат. Всього ж у районі нараховується близько чотирьох тисяч громадян зі статусом дітей війни. Проте хто не судився, тому й не нараховували. Хоча згідно з Законом зобов’язані були це робити без судових рішень.
Жирну крапку в цій державно-чиновницькій круговерті поставив сам автор листа до редакції нашої газети Анатолій Швайка: «Це тільки один приклад з багатьох, який засвідчує, що в Україні, на жаль, не працюють закони. Під час останньої моєї зустрічі з начальником Покровського Пенсійного фонду В’ячеславом Рибачуком він прямо мені сказав, що зараз мені не повернуть держборг в розмірі 1238 гривень. Зате ці гроші (потішив) мені нараховані. Он як!».

Аналізував ситуацію Олександр СВЯТИНА.
Покровський район, Дніпропетровська область.