Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Сумне лідерство


01.12.2011

Трохи більше, ніж за добу від СНІДу в Україні помирає 11 чоловік, тобто одна футбольна команда.
- За рівнем поширення епідемії наша область після Донецької очолює сумне лідерство в Україні, - повідомив на прес-конференції Михайло Ярошевський, регіональний координатор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» у Дніпропетровській області. За його словами, на сьогодні Альянс-Україна продовжує інтенсивно співпрацювати на Дніпропетровщині у партнерстві з Центрами СНІД, іншими державними, громадськими та благодійними організаціями, без чого не можливо протистояти епідемії. У той же час М. Ярошевський глибоко занепокоєний скороченням асигнувань з держбюджету на Національну програму.
Як пояснив Вадим Михайлюта, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню головного управління охорони здоров‘я Дніпропетровської облдержадміністрації, існують проблеми, пов‘язані з недостатнім рівнем обізнаності населення. Запобігти захворюванню набагато дешевше, ніж потім рятувати життя. Багато людей також бояться проходити обстеження. Адже навіть інфікована особа за допомогою лікування може прожити десятки років. Бажає кращого і ставлення суспільства до ВІЛ-інфікованих. Можливо, тому цьогорічне гасло «Не відфутболюй!» говорить про те, що ми не повинні закривати очі на цю проблему. В Україні сьогодні живуть 360 тисяч ВІЛ-позитивних людей, а в області щоденно в середньому реєструється 13 позитивних результатів тестування на антитіла до ВІЛ та 10 нових випадків встановлення діагнозу. При цьому кожен другий випадок ВІЛ-інфекції серед дорослих – вже у стадії СНІД. Джерелом інфекції виступає тільки людина. А передається інфекція через кров, статевим шляхом та від матері до дитини. Спеціалізована допомога в області надається 8 центрами профілактики та боротьби зі СНІДом і 39 кабінетами «Довіра», які працюють на базі міських та центральних районних лікарень.
А статистика захворювань така: з 1997 року в області виявлено близько 51 тисячі ВІЛ-позитивних громадян. Діагноз ВІЛ-інфекція встановлено понад 33 тисячам хворих, в тому числі СНІД – понад 7 тисячам. За дев‘ять місяців ц.р. вперше виявлено 2530 нових ВІЛ-інфікованих, кожний другий - у стадії СНІДу, що більше відповідного показника минулого року на 64,5 відсотка. На обліку на 1 листопада 19792 ВІЛ-інфікованих, з них 13569 дітей, 1447 хворих на СНІД.
- Треба на опускати руки і своєчасно звертатись за допомогою, - впевнена акушер-гінеколог міського центру СНІДу Юлія Колосова. За її словами, у 2011 році від ВІЛ-інфікованих матерів, які приймали профілактичні матеріали, народилось 97 здорових дітей.
І останнє. Кожна людина має право знати свій ВІЛ-статус. Це перший крок до профілактики та отримання медичної допомоги.

Іван БОЙЧЕНКО.