Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свинячий грип наступає


22.01.2016

У 2009-2010 роках Україна уже переживала епідемію каліфорнійського грипу. Тоді з полиць аптек змітали марлеві пов’язки, оксалінову мазь і навіть антибіотики, які не здатні боротися із жодним вірусом, лише з бактеріями.

На початку 2016-го Україна знову зіштовхнулась з цим небезпечним грипом. Станом на 19 січня в Україні від грипу померла 51 людина. Найбільше випадків на Донеччині у Краматорську, де були зафіксовані і перші смерті.

Епідемії грипу на Дніпропетровщині немає, та медики області працюють на випередження. Керівники усіх лікарень регіону зібралися у Дніпропетровську, щоб розробити спільний механізм боротьби з цим недугом.

Незважаючи на поки невисокий рівень захворюваності на грип та ГРВІ в області, вважати ситуацію спокійною не можна, враховуючи підступність збудників грипу, і в першу чергу надзвичайно агресивний штам грипу H1N1.

Сам по собі свинячий грип не є смертельним захворюванням, небезпечними для життя є його ускладнення, зокрема – пневмонія.

Вірусна пневмонія розвиваються блискавично - протягом декількох днів. Якщо хворий п’є жарознижуючі препарати і продовжує ходити на роботу, а на п’ятий день падає – це свідчить про серйозні ускладнення. Смертельні випадки пов’язані якраз з тим, що хворі не звернулись своєчасно до лікаря і допустили ускладнення – найчастіше це пневмонія.

- Наразі до обласної лікарні ім. Мечникова госпіталізовано 30 хворих на пневмонію, 10 - у тяжкому стані перебувають у реанімаційному відділенні на дихальній підтримці, - розповів головний лікар Сергій Риженко.

З великим сумом він констатував і першу втрату - від пневмонії загинув чоловік досить високого статусу. Не допомогли ні консиліуми, ні новітні антибіотики, які змінювали п’ять разів, ні навіть консультації ізраїльських спеціалістів.

Тож переносити грип на ногах вкрай небезпечно, переконані всі фахівці. Особливо вразливі люди похилого віку, вагітні, а також хворі після інфаркту і ті, що страждають на серцеві недуги.

При перших ознаках грипу, а це різке підвищення температури тіла до 38 градусів, головний біль, біль у м’язах, у горлі, кашель, нежить, блювота, - треба звертатись до лікаря.

У групі ризику перебувають медичні працівники, вчителі, вихователі, водії громадського транспорту, продавці, касири.

- Найкращою профілактикою є вакцинація, - вважає професор, завідувач кафедри інфекційних захворювань Дніпропетровської медакадемії Людмила Шестакович-Корецька.

- В Україні є зареєстрована вакцина проти грипу, щеплення робити і зараз не пізно.

Щоб не захворіти на грип, по можливості треба зменшити перебування у багатолюдних місцях, бажано уникати рукостискань. Треба частіше провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. Після вулиці обов’язковим є миття рук, брудними руками не слід торкатися обличчя. Слід подбати і про раціон харчування, до якого слід включити цитрусові, яблука, ягоди багаті на вітамін С. Варто уникати також переохолодження.

Тож будьте уважні до свого здоров’я і не хворійте!

Яна ОЛЕКСЮК.