Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свіжа риба з домашнього ставка


11.05.2012

Розведення коропа в домашніх умовах у маленькому штучному ставку цілком можливе. Запустивши у водойму в квітні 50-грамових мальків, вже у серпні можна посидіти ввечері на березі з вудкою і впіймати пару карасів чи коропчуків на вечерю.

КОРОП пристосований до життя у неглибоких непроточних і слабопроточних водоймах, що добре прогріваються. Причому в малих водоймах він росте зазвичай швидше, ніж у великих, оскільки менше енергії витрачає на пошуки корму.
У водоймі розміром 4х6 м зможуть жити у мирі й злагоді десяток коропів і десяток карасів. Оптимальна глибина водойми - від 0,8 до 1,5 м. При цьому вода буде добре прогріватися до температури 24-26°, найбільш сприятливої для життєдіяльності коропа. При зниженні температури до 12° інтенсивність харчування у риби знижується і вона перестає рости. Теж відбувається при підвищенні температури води вище 30°. Крім того, при такій високій температурі різко зменшується вміст розчиненого у воді кисню, що може призвести до замору риби.
Починають із підготовки водойми. Якщо вона викопана зовсім недавно і наповнена джерельною, колодязною чи водопровідною водою, не поспішайте у це практично стерильне середовище запускати рибу. Така вода повинна кілька днів постояти, погрітися на сонечку, обзавестися мікроорганізмами, словом, стати «живою». Щоб цей процес прискорити, опустіть у воду пучок в‘ялої трави, принесіть пару відер води з найближчого обжитого ставка.
Перед тим, як випустити в ставок рибу, спійману в іншій водоймі, зрівняйте температуру води в ємності, в якій ви її переносите, з температурою води у ставку. Різниця навіть у 2-3 градуси може викликати температурний шок і ваші коропи та карасі загинуть протягом доби.
Чим краще годувати коропа, щоб отримати помітний приріст? Ця риба всеїдна, як порося. Якщо немає спеціальних комбікормів, їх можна замінити іншими, наприклад, призначеними для курей чи свиней. Комбікорм потрібно вносити у водойму у вигляді густого тіста. Карасі та коропи, котрі вже досягли ваги 150 г, непогано їдять зерно злакових, бобових, яке краще давати у запареному вигляді. Крім цього можна згодовувати рибі личинок комах і дощових черв‘яків.
Годувати рибу треба 1-2 рази на день, в один і той же час, на постійно відведеному місці. Все це виробляє у риби умовний рефлекс, вона швидше знаходить корм, краще його засвоює.
Для розведення коропа в домашніх умовах і його годівлі у маленькому ставку добре зробити столик-піддон з високими бортиками, краще з оцинкованого заліза, щоб його було легко опускати у водойму і піднімати. У такий спосіб буде зручно простежити, як поїдається корм, адже його надлишки можуть зіпсувати воду в маленькому ставку.
Якщо в спекотне літо рівень води в ставку падає, то й рибне населення у водоймі має зменшуватися. Основна ознака тісноти і нестачі розчиненого у воді кисню - риба піднімається до поверхні і хапає ротом повітря.
Розведення коропа у такому малому ставку передбачає його вилов восени. Залишати рибу у водоймі до весни ризиковано - під льодом може не вистачити кисню.