Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Своє насіння


15.09.2011

Насіння багатьох городніх рослин можна зібрати на своїй присадибній ділянці. Найбільше для цього підходять рослини самозапильної групи. До таких належать помідори, баклажани, перець, квасоля, горох, салат, кріп. Щоб одержати хороше насіння, відбирають типові для сорту і здоровіші рослини, які дають якісний урожай. Ще у період росту їх потрібно намітити.

Збирати насіння краще від уже дозрілих плодів або рослин. Не можна сушити недостигле насіння на печі, батареї опалення чи при температурі вище 35-40°С. Не варто також під час сушіння розкладати насіння товстим шаром.
Насіння має бути правильної форми, яскравого забарвлення.
Оскільки насіння більшості овочевих культур добре проростає і дає високі врожаї протягом тільки першого року, заготовляти його у великій кількості (про запас) не має сенсу.
Заготовляти насіння потрібно так, щоб воно не втратило схожість. З настанням негоди слід подбати про те, щоб його добре висушити, адже при високій вологості повітря природній процес сушіння утруднюється. При штучному сушінні температура теплоносія не повинна перевищувати +40-45°С, а при високій вологості насіння може запарюватися. Оскільки волога, що знаходиться на поверхні насіння, випаровується дуже швидко, а внутрішня повільно, краще проводити сушіння при змінному режимі: 2-3 години холодним повітрям, щоб видалити поверхневу вологу; 2-3 години відлежування, щоб волога із внутрішніх тканин насіння перерозподілилася на зовнішні тканини; і 3-4 години сушіння теплим повітрям. Якщо одного такого сушіння недостатньо, процедуру доведеться повторити.
До речі, чим вища вологість насіння, тим нижчою має бути температура теплоносія. Насіння перцю з вологістю, приміром, 25 відсотків можна нагрівати до +40-50°С протягом 1,5-2 год. Схожість його при цьому буде майже стовідсоткова. При вологості 31 відсоток насіння нагрівають до +50°С не більше 30 хв. Промите насіння помідорів і перцю можна нагрівати до температури не вище +38°С.
Якість насіння напряму залежить від тривалості сушіння. Якщо сушіння проводити інтенсивно, то швидке випаровування вологи призведе до порушення структури насіння. Сушити його найкраще в тіні.
Ось деякі поради щодо збирання насіння помідорів. Для цього вибирають найбільш урожайні, типові для даного сорту рослини. Із другої-третьої кисті основного стебла знімають зрілі плоди, після чого до розм’якшення витримують на світлі. Потім їх обмивають гарячою водою, просушують, розрізають навпіл (упоперек) і ложечкою вичищають насіння. Посуд із насінням закривають папером, зав‘язують і протягом 2-3 діб дають перебродити при температурі 23-25°С, кілька разів збовтуючи і перемішуючи.
Після бродіння насіння опускається на дно. Його добре промивають, дрібне і неякісне обережно зливають із водою, а повноцінне збирають у марлю і знову промивають. Відібране насіння розкладають на папері й сушать на сонці 2-7 днів, після чого перетирають. Зберігають у теплих приміщеннях. Схожість зберігається протягом 4-6 років.
Насіння перцю також можна одержати зі звичайних посадок. Для цього на здорових, типових для даного сорту рослинах залишають 2-4 плоди, решту знімають у фазі технічної стиглості. Краще насіння формується у плодах, що зав’язалися на гілках перших трьох порядків і зібрані до 10-15 вересня. На насіння плоди збирають у фазі біологічної стиглості, коли вони набувають властивого сорту забарвлення. Перезрівання плодів неприпустиме.
Зібрані плоди переносять у приміщення, ізольоване від прямих сонячних променів, і дозарюють 6-7 днів. У насіння перцю, зібраного без дозарювання, знижується схожість.
Плоди по краю біля чашечки надрізають ножем і, взявши пальцями плодоніжку, видаляють її разом із насінням. Потім його струшують або зішкрібають ножем, просушують на сонці, перетирають і провіюють. Насіння перцю зберігає схожість протягом 2-3 років.
Щоб насіння не пошкодили гризуни, його можна зберігати у металевих коробках з невеликими отворами для доступу повітря. А щоб не переплутати сорти, перед закладанням насіння у ємність його можна впакувати в марлеві, матерчаті або паперові пакети із запискою з назвою культури. Не можна зберігати насіння в поліетиленових пакетах, у них воно може втратити схожість.