Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Світ ловив мене…»: у Дніпрі презентували видання творів Григорія Сковороди


19.05.2022

У Дніпрі презентували книгу «Григорій Сковорода «Світ ловив мене…».  Це найбільш повна та науково зважена збірка творів мислителя та поета.  Її присвятили 300-річчю з дня народження видатного українця, яке відзначають цьогоріч. Про це сповістила заступниця голови Дніпропетровської ОВА Ольга Горб.
«Росіяни можуть знищити наші музеї, але вони не можуть знищити нашу культуру. Нині розуміємо, наскільки важливо плекати своє, українське. Більше знати, цікавитися рідною культурою. У поміч – нове видання творів мислителя та поета Григорія Сковороди. Це найбільш повне зібрання його робіт», – зазначила Ольга Горб.
Видання готувалося 1,5 роки. Почали ще до війни, а закінчили за день до ворожого обстрілу музею Сковороди у Харківській області. Вийшло символічно, вважає  гендиректор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.
«У назві книги «зашита» одна із найвідоміших фраз мислителя «Світ ловив мене, та не впіймав…». Так і відбулося під час бомбардування музею. «Руський мир» не впіймав Сковороду.  Будівля зруйнована, але експонати вціліли. Загарбники приходять і йдуть. А ми все поновимо та в бібліотеках з’являться нові українські книжки», – сказав Олександр Красовицький.
Він додав, що українцям роками нав’язували комплекс меншовартості. Казали: є видатна російська література, а нічого українського немає. А те, що є, і поряд не стояло.
«Ми розуміємо, що це не так. Коли Сковорода писав свої твори, російської філософії не було. Була українська», – наголосив видавець.
У книзі – 5 розділів. Перший – це філософські твори. Другий – збірка віршів «Сад божественних пісень». У третьому розділі – 30 байок «Басни харьковския». Далі переклади. Та насамкінець – коментарі до книги в розділі «Про Сковороду».
Видання проілюстрували роботами видатного українського художника – Олександра Ройтбурда.
«Сковороду називають українським Сократом. Він як європейський філософ і філософ національний дійсно визначна постать нашої культури», – сказала доцент кафедри філософії ДНУ ім. Олеся Гончара Тетяна Талько.
Усього надрукували 750 примірників. Їх даруватимуть гостям області, зокрема, міжнародним делегаціям.  
Це вже третя з серії подарункових книг. Перша – твори Тараса Шевченка, друга – Лесі України.  Всі видані за ініціативи Дніпропетровської ОВА.