Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Священна війна» – частина історії


08.05.2013

З нагоди 68-річниці Великої Перемоги голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков відкрив документальну виставку архівних фото та документів, представлених вперше – «СВЯЩЕННА ВІЙНА».
На виставці представлені 115 чорно-білих та кольорових фотокопій відомих і маловідомих архівних документів із фондів Державного архіву Дніпропетровської області, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. Пшеничного та приватних колекцій, а також газетні матеріали і зведення «Радінформбюро», що відображають події Великої Вітчизняної війни на території Дніпропетровської області.
«Свято Великої Перемоги – назавжди в серцях багатьох поколінь. Виставка «Священна війна» документально висвітлює події Великої Вітчизняної війни на території Дніпропетровщини, вшановує пам’ять героїв-визволителів нашої землі. Виставка пізнавальна для молоді, сприяє ії патріотичному вихованню», – зазначив Дмитро Колєсніков.
Виставка представлена шістьма розділами.
Зокрема, у розділі «Два роки окупації» експонуються документи німецької окупаційної влади, українських допоміжних установ і організацій, відображені різні сторони життя мешканців окупованої Дніпропетровщини: постанови, накази, особові документи, фотографія членів Дніпропетровської міської (української допоміжної) управи, фотографії Дніпропетровська 1942–1943 років.
У розділі «Остарбайтери» зібрані копії листів вихідців із Дніпропетровської області з місць невільницької праці, трудові книжки, світлини того часу і фотографія цвинтарю остарбайтерів у Німеччині, що була зроблена в 90-х роках ХХ століття. Вперше експонуються документи, що передані до Державного архіву у березні 2013 року: фотографії дівчат, що працювали на примусових роботах в Австрії, їх особові документи.

З 9 травня і до кінця місяця виставка проходитиме у Державному обласному архіві за адресою: вул. Карла Лібкнехта, 89 з 10.00 до 17.00 години. На виставку будуть організовані екскурсії для школярів.