Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Свято на фоні заграви


16.10.2015

Коли добре постаратися, то і одна громадська організація села може організувати гарне свято для краян. Така приємна подія відбулася в Шульгівці Петриківського району десятого жовтня – тут «Шульгівська громада» провела ІІ етнофестиваль «Козацька толока». Відбувся він на підтримку створення Національного природного парку «Орільський», заради збереження природної та історико-культурної спадщини рідного краю, популяризації народної традиції ставлення до живої природи як до власних батька-матері.

 

НА ПОЧАТКУ свята до земляків і гостей звернулася голова громадської організації «Шульгівська громада» Вікторія Льовкіна:
«Козацька толока» - це наші перші кроки на шляху до розвитку в селі «зеленого» туризму. Як складова частина НПП «Орільський» Шульгівка має величезний потенціал стати перлиною Дніпропетровщини – навколо унікальні природні комплекси, соснові ліси та луки, вкриті цілющими травами, чиста джерельна вода. У краї чимало талановитих народних майстрів, а ще дбайливих господарів, які вирощують все необхідне для гостинного столу. Славну історичну та культурну спадщини разом із природною маємо леліяти і передати наступним поколінням».
Уся кількагодинна програма свята гармонійно перепліталася гомінким ярмарком виробів декоративно-прикладного мистецтва, чарівним звучанням українських народних і сучасних пісень у виконанні юної Аліни Говорухи (усіх вразила пісня Ірини Федишин «Прошу в Неба й Землі», присвяченої воїнам АТО), шкільного гурту «Співоче джерельце», пенсіонерки Любові Слюсар з чотирма онуками, вчителя Тетяни Дем’яненко, гурту «Рідні наспіви», учасників «Веселого ярмарку». Земляків вітали доктор технічних наук Микола Дзоз із донькою Настею, поет і автор «Сільських новин» Микола Богомаз, його колега з Кам’янського Олександр Скорик, лауреат всеукраїнського конкурсу, віртуоз-акордеоніст Олександр Корсаков.
А прекрасні ведучі свята підприємець Зінаїда Бублій та актриса «Десятого кварталу» з Кам’янського Світлана Олійник нагадали всім першу писемну згадку про Шульгівку, датовану 1776 роком. Тоді 32-річний голова села Іван Семенченко прохав Київську єпархію дозволу побудувати в селі церкву і повідомляв, що в 75 дворах Шульгівки проживає 298 чоловік та 270 жінок. А ще запитував, скільки десятин землі треба виділити церкві та священику.
Відтоді чимало води збігло в Орелі та Дніпрі, а люди в Шульгівці й досі не знають, де межі села. Не відають, чому без їхньої згоди десятки гектарів сільської землі вислизають з рук… Присутній на святі голова Петриківської райдержадміністрації Андрій Столбченко заторкнув у виступі, окрім загальнодержавної, і цю болючу тему:
«Сьогодні Україна завдяки створеній армії втихомирила російську агресію в Донбасі. Думаю, відтепер наступить мир. Треба створювати робочі місця, це має проходити не без участі місцевих жителів. Знаю, в селі є з цим проблема. Найголовніше, щоб вона вирішувалася на користь Шульгівки».
Звісно ж, і жителі села зовсім не проти нових робочих місць. Але створюватися вони повинні виключно за діючими українськими законами! До слова, досі голова Петриківської РДА для вирішення згаданої ним проблеми не виконав основних цьогорічних березневих рекомендацій робочої групи при Дніпропетровській ОДА, яка працювала кілька місяців:
- до винесення в натурі меж Національного природного парку «Орільський» заборонити будівництво ТОВ ВБК «Агропромінвест» норкової ферми на 44-х гектарах землі поблизу села;
- задля зняття соціальної напруги в Шульгівці необхідно провести прозорі громадські слухання з приводу доцільності будівництва звірівницької ферми.
Чомусь петриківська влада про шульгівську проблему знає, але не робить помітних кроків для її вирішення. А в краї останнім часом чомусь вже немає спокою його жителям… Наприкінці вересня з інтервалом у кілька днів повішені дві собаки Валерія Кліщенка, члена «Шульгівської громади». А в ніч проведення «Козацької толоки» загорілися спарені гаражі підприємця Юлії Гезь, одного з організаторів фестивалю, та її батьків.
А трохи більше року тому було масове побиття селян забудовниками, досі належно не розслідуване. Серед тодішніх постраждалих були і обоє сьогоднішніх. Це випадковий збіг обставин чи та ж акція? Нічого подібного до цих чотирьох злочинів у Шульгівці раніше не було. Чи ці злодіяння і справді пов’язані між собою, чи ні, має сказати правосуддя. Та сама концентрація злочинних дій навколо одних і тих самих осіб мусить насторожити правоохоронців не лише Петриківського району, а й оновлених обласних структур.
…«Козацька толока» тривала аж до вечірнього салюту. Її родзинкою став приїзд кошового отамана Протовчанської паланки Анатолія Ламзи з козаками, показ навичок верхової їзди на конях Владиславом Калініченком та Сергієм Кривенком, майстерні вправи з шаблями Юрія Тонкоштана. Козацькі герці пізніше плавно перейшли у чарівне звучання українських народних пісень у виконанні відомого жіночого вокального ансамблю «Золоте перевесло» з Петриківки та не менш знаменитого чоловічого гурту «Козацькі забави» з Києва. Були і смачнющі куліш та шашлик. Козацьке свято, навіть на фоні страшної нічної заграви, таки відбулося завдяки спільним зусиллям небайдужих людей Шульгівки.
А керівник наукової групи проекту створення НПП «Орільський», доцент ДНУ ім. Олеся Гончара Вадим Манюк підтримав захід:
«Неповторна природа Приорілля по всій довжині русла Орелі то є безцінний скарб. Втрата цих унікальних комплексів буде найбільшим злочином, який навряд чи пробачать нащадки. Наукова група створює сучасний, відкритий для людей природний парк європейського зразка. На даному етапі зацікавлені в побудові плідних діалогів з місцевими громадами, щоб враховувати їхнє бачення розвитку територій створюваного НПП».
Тож велика робота на місцях у Приоріллі, а найголовніше зі свідомістю людей щодо нашого ставлення до колиски людства – живої природи – ще попереду. Шульгівка зараз на її передовій…

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.
Фото. Перед жителями Шульгівки виступив гурт «Козацькі забави».