Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Таблетки - стаканчики для розсади


12.01.2012

Вони з’явилися давно, але й сьогодні далеко не всі овочівники-любителі знають, як їх можна використовувати при вирощуванні розсади. Назва «таблетки» дещо умовна, адже цей засіб служить не для простого підживлення рослин, а для вирощування їх безпосередньо в ньому. Це фактично одночасно і субстрат, і стаканчики.

ВИГОТОВЛЯЮТЬ такі таблетки на основі спресованого торфу з добавками. Таблетки дуже маленькі й легкі, поміщені в тонку сітчасту оболонку. Приступаючи до посіву рослин, їх укладають на піднос або в іншу зручну тару і заливають водою. Вже через кілька хвилин вони набухають і перетворюються на невеликі циліндрики з поглибленням для насіння. 
Використовувати ці формочки дуже просто: туди треба покласти насіння і прикрити його торфом, який відщипують від цього ж стаканчика.
Насіння, посаджене у такі стаканчики, швидко проростає. Потрібно лише дотримуватися вимоги до глибини посіву і не переборщити з початковим зволоженням та поливом. Рослини при цьому розвиваються набагато краще, ніж у звичайному грунті, ростуть здоровими, міцними. Приміром, посіяні у такий спосіб помідори вже через місяць дадуть сіянці до 35-45 см заввишки, із стеблом товщиною до 8 мм і наміченими бутонами. При цьому рослини практично не хворіють, оскільки постійно отримують необхідні поживні речовини. Та й висаджена пізніше в грунт розсада добре приживається, легко переносить спеку та посуху, відразу починає активно рости.
Ще кілька підказок, які знадобляться, якщо ви вирішите скористатися цими таблетками.
Насіння дуже зручно і легко розкладати у таблетки пінцетом. Надалі доглядати за розсадою теж нескладно. Потрібно тільки підібрати зручні підноси і знайти таку підкладку під таблетки, яка б утримувала вологу.
Ще одна зручність у тому, що така розсада не займає багато місця.
Зволожувати таблетки і поливати розсаду потрібно акуратно і обережно. У занадто мокрих таблетках насіння сходить гірше через порушення повітрообміну, а маленькі рослинки можуть ослабнути. Субстрат у таблетках не пересихає, достатньо одного поливу зранку. Можна лити воду прямо в посудину. До того ж розсада в таблетках цілком обходиться без додаткових підживлень, оскільки в них є необхідний поживний запас.
Ще один позитивний момент - розсаду багатьох культур можна виростити в таблетках без пересадки у стаканчики більшого розміру. Більше того, навіть великі овочеві культури можуть протриматися в таблетках до самої висадки. Зрозуміло, що незабаром їм може стати тісно, вони починають тягнутися до світла. Тоді їх треба розставити рідше.
Слід зазначити, що не всі культури, висаджені у таблетки, можуть розвиватися так, як хотілося б. Приміром, огірки розкидають занадто великі сім’ядольні листки на третій день, а через тиждень виростають до 10-12 см (при стеблі товщиною 5 мм). У той же час деякі пряні рослини, навпаки, ростуть у таблетках занадто повільно.
Ще одна складність, з якою можна зіткнутися при такому способі вирощування розсади. Без певного досвіду буває важко вгадати, коли посіяти насіння, щоб розсада достигла до терміну висадки її на грядки. Рекомендації, що на пакетиках насіння, у цьому випадку не підходять. Допомогти може тільки чуття городника і досвід, який приходить дуже швидко, іноді вже після першої спроби виростити розсаду в такий спосіб.