Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Така нелегка, але потрібна робота - хліб вирощувати


21.06.2013

Напередодні жнив губернатор Дмитро Колєсніков побував на полях державного підприємства «Дослідне господарство «Дніпро», аби пересвідчитись, у якому стані перебувають зернові та технічні культури, почути думки вчених та практиків сільгоспвиробництва про особливості вирощування різних культур. Керівник області ознайомився з новітніми науковими розробками вчених Інституту сільського господарства Степової зони НААН України.

– Дніпропетровська область має потужний потенціал у галузі сільського господарства, який поки що не розкрито у повному обсязі. Саме використання новітніх технологій – це шлях до підвищення продуктивності аграрного сектора області, - наголосив Дмитро Колєсніков.
- Наша гордість - вітчизняні гібриди кукурудзи, які за своїми характеристиками не поступаються кращим світовим зразкам. Навіть за важких погодних умов, наприклад, посухи, така кукурудза дає значно більший за середньостатистичні показники врожай. Звичайні сорти дають 85-90 центнерів врожаю на рік, наша ж розробка – від 100 до 115 центнерів, - зазначив керівник Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук України Анатолій Черенков. - Завдяки науковим досягненням у селекції дослідне господарство «Дніпро» щороку отримує врожаї на 20-30% більші, ніж у середньому по області.
Голова обласної адміністрації Дмитро Колєсніков уважно переглянув стенд, на якому була представлені науково-методичні розробки вчених-селекціонерів. Зупинивши свій погляд на одному з видань, взяв його у руки і запитав присутніх фермерів та керівників господарств:
- Скажіть, а хтось читав ось цей «буквар»? Тут же все розписано весь технологічний процес?
- Ні.
- А як же ви тоді працюєте у полі?
- Сорок років досвіду, від зорі до зорі – ось мій «буквар», - сказав керівник фермерського господарства «Вперед-Агро» Анатолій Река.
На завершення академік Валентин Циков подарував губернатору свої книги - наукові праці, які стосуються вирощування кукурудзи і побажав, аби обласна влада завжди підтримувала прагнення аграріїв та науковців-селекціонерів у їхній нелегкій, але такій потрібній державі роботі – хліб вирощувати.

Іван БОЙЧЕНКО.