Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Така звична і надзвичайно корисна капуста


06.11.2013

Це одна з найпоширеніших у нас овочевих культур. Більша частина населення нашої країни частіше використовує білокачанну капусту, проте на території України вирощується ще червонокачанна, цвітна, савойська, кольрабі, брокколі (спаржева), брюссельська, пекінська… Вони усі різні за формою, хімічним складом, і невідомо, яка з них має бути визнана за “королеву овочів”.

Наприклад, у білокачанній міститься стільки ж вітаміну С, скільки в апельсинах і лимонах, а в червонокачанній і цвітній капусті - в півтора-два рази більше. За змістом вітаміну РР капуста перевершує всі інші овочі. У ній також містяться вітаміни групи В. Але одне з найбільших достоїнств капусти - зберігати вітаміни тривалий час. А щоб їх вміст не знижувався, треба дотримуватися певних правил. Ось деякі з них.
• У зовнішньому листі капусти вітамінів більше, ніж у внутрішньому, тому при приготуванні їжі не викидайте їх, а промивши і нарізавши, покладіть у борщ, овочевий суп або салат.
• Салат з білокачанної капусти вийде набагато смачніший, якщо його готувати з дрібних качанів і нарізати дрібною соломкою.
• Якщо свіжа капуста гірчить, обшпарте її окропом і потримайте у ньому 3-5 хвилин, а потім вже тушкуйте. Тушкувати капусту треба у закритому посуді 60-70 хвилин. Спочатку на великому вогні, а коли вона прогріється, вогонь треба зменшити, але підтримувати кипіння рідини до повної готовності.
• Якщо в процесі квашення білокачанної капусти додати червонокачанну, то кінцевий продукт матиме значно більше вітаміну С.
• Капуста, заквашена цілими качанами, буде ніжною і пружною, якщо ряди пересипати товченим зерном кукурудзи. Якщо призначена для квашення капуста підмерзла, видаліть зовнішнє листя і на 10-12 годин залийте качани холодною водою. Квашену капусту краще зберігати при температурі 1-4 градуси, причому розсіл повинен покривати її шаром у кілька сантиметрів. Вийнявши частину капусти з діжки, вирівняйте залишок її і покладіть гніт. Можна кислу капусту перекласти у банки, добре ущільнити і залити олією.
• У квашеній капусті після промивання її холодною водою залишається 40 відсотків вітамінів, а теплою - 20, крім того, втрачається багато мінеральних солей. Тому якщо капуста дуже кисла, відіжміть з неї розсіл і промийте холодною водою. А краще при тушкуванні додайте трохи свіжої капусти, що усуває необхідність промивання.
• Щоб капустяні котлети вийшли гострими і соковитими, в них треба додати мілко порізані яблука, попередньо протушковані у соняшниковій олії.
•Не тушкуйте капустяні голубці у великій кількості рідини - вони вийдуть водянистими.

Добірку підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).