Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Такий звичний сеньйор-помідор


11.09.2014

Окрім свого неповторного смаку, помідори мають багатий склад вітамінів, мінералів і корисних для організму речовин. До них, зокрема, належать винна, яблучна і лимонна кислоти, вітаміни - A, B2, B6, PP, E, рідкісний вітамін К та інші. Окрім вітамінів, помідори містять фруктозу, глюкозу, мінеральні солі, йод, а також магній, залізо, цинк, марганець, натрій. Але найочевидніша, мабуть, їх користь у тому, що помідори містять потужний антиоксидант - лікопен, завдяки якому вони мають такий яскраво-червоний колір. Цей сильний природний засіб має протиракову дію, запобігаючи мутаціям ДНК і росту ракових клітин. Особливість цього антиоксиданту полягає в тому, що він збільшує свої корисні властивості і краще засвоюється в готовому вигляді, а не в сирих плодах. У салатах його правильніше вживати з олією.

АНТИРАКОВІ властивості помідорів при деяких видах раку підтверджені дослідженнями. Британські вчені з Університету Бристоля з'ясували, що помідори мають бути неодмінною частиною дієти чоловіка. Вони знижують ризик розвитку раку простати на 20%, якщо у раціоні представника сильної статті 10 порцій помідорів на тиждень.

Ці висновки були отримані на основі аналізу дієти 1800 чоловіків. Виявилось, що помідори знижують загрозу розвитку раку простати на 20%, причому вживати їх можна у будь-якому вигляді, включаючи кетчупи, томатні пасти і навіть печеними або вареними. Настільки благотворна дія цих овочів на чоловіче здоров'я і пояснюється наявністю у помідорах лікопена - каротиноїдного пігменту.

Раніше наука вже довела, що лікопен корисний для здоров'я простати в цілому. Тепер же встановлено, що 10 порцій томатів на тиждень забезпечують захист від раку простати - найпоширенішого вигляду пухлин серед чоловіків. Під однією порцією мається на увазі 150 г томатів, що еквівалентно, наприклад, шматку піци з томатним соусом або стакану томатного соку. Правда, автори дослідження закликають чоловіків не налягати на піцу і томатний соус для пасти, оскільки в цих продуктах високий вміст солі.

Дослідження також показало, що при вживанні п'яти порцій фруктів і овочів на день ризик раку простати можна знизити на 24%. Крім того, лікопен, який входить до складу помідора, також допомагає при лікуванні ряду хвороб. Зокрема, помідор допомагає знизити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, допомагає в лікуванні астенії. Також помідори мають антибактеріальну і протизапальну дію.

Варто також знати і про шкоду помідорів. Людям, які страждають на харчову алергію, заборонено вживати помідори або скоротити в раціоні їх вміст до мінімуму.

Відмовитися від помідорів потрібно також тим, хто страждає на гострі захворювання нирок і подагру. Протипоказані помідори і хворим на жовчокам'яну хворобу. Маючи сильний жовчогінний ефект, вони здатні погнати камені. Мариновані і солені помідори не рекомендується вживати людям із захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, гіпертонікам, як і багато інших солінь і маринадів.

Домашній томатний соус на зиму

Для своїх кулінарних рецептів ми використовуємо томатну пасту або томатний соус. І найчастіше вона не кращої якості. Але ми й самі можемо приготувати томат, і, звичайно ж, будемо знати, що поклали, і які помідори для цього використовувалися. Наш соус буде набагато кориснішим для здоров'я, ніж томатна паста, куплена в магазині або на ринку. Його можна додавати як у перші, так і в другі страви. Зверніть увагу на те, що в рецепті нашого домашнього томатного соусу немає оцту і солі.

Для його приготування нам будуть потрібні помідори (5 кг). Купуйте ті, які вам сподобалися.

Ретельно їх промийте теплою водою і перекрутіть на м'ясорубці (можна використовувати і кухонний комбайн або блендер). Отриману масу поставте на вогонь і займіться стерилізацією кришок і банок. Спочатку помийте банки і кришки, потім прокип'ятіть кришки п'ять хвилин, а банки простерилізуйте теж п'ять хвилин.

Помідорну масу варіть півтори години на невеликому вогні періодично помішуючи. Маса повинна уваритися приблизно на п'ять сантиметрів від початкового об'єму.

Після цього, розкладіть готовий соус в стерилізовані банки і герметично їх закрийте. Потім переверніть банки догори дном, укутайте і залишіть на кілька годин.

Для борщів, рагу і соусів, до других страв, просто ідеально підходить такий соус, але краще його готувати з кислих сортів помідорів.

А щоб томатний соус вийшов ніжним - перед тим, як перемолоти помідори, ошпарте їх і покладіть відразу в холодну воду, щоб зняти шкірку.

Можна додати і трохи солі, а іноді прянощі або зелень, тоді взимку такий томатний соус можна на сковороді з цибулею загустити борошном і вийде відмінний соус для макаронів або м'яса.

Дуже смачно буде якщо разом з помідорами перемелите очищений червоний болгарський перець (приблизно половину від кількості помідор).

І зверніть увагу на те, що томатний соус краще розливати в невеликі банки, які будуть повністю використані. Після відкриття томатний соус в холодильнику зберігається всього кілька днів.

Солені помідори у власному соку

Взяти бурі та рожеві помідори з міцною м'якоттю. Усі деформовані, м'яті, перезрілі пропустити через м'ясорубку (заливка).

Цілі відібрані помідори вимити і зняти плодоніжку. Дно посуду викласти листям чорної смородини у 2 листки, на них ряд помідорів, котрі посипати сухою гірчицею та сіллю.

Потім прикрити складені помідори листям смородини в один лист, на них - другий ряд помідорів і так далі. Після укладки 2-3 рядів плоди залити помідорною масою (заливкою). Верхній шар томатів прикрити листям смородини. Після заповнення посуду підсоленою масою знову залити помідори. Зберігати у прохолодному місці. Помідори приготовлені подібним способом зберігають смак і запах свіжих помідорів. Їх можна використовувати для приготування салатів та інших блюд.

Варення із зелених помідорів

Помідори повинні бути невеликого розміру, краще сливовидні. Плоди вимити, відрізати плодоніжки з частинкою м'якоті. Чайною ложкою вийняти серцевину разом з зернятами, не пошкоджуючи стінок. Підготовлені помідори проварити - 3-4 рази, міняючи воду. У сироп опустити "чашечки помідорів" і поставити на сильний вогонь (потім його необхідно зменшити). Коли варення буде готове, додати лимонну кислоту і декілька крапель лимонної чи іншої есенції. Для пахощів можна додати ванілін чи подрібнену цедру лимону. Такі "чашечки" - найкраща прикраса для торта чи іншої солодкої страви.

Компоненти: 80 шт. зелених помідорів, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 1 кг цукру, 1 склянка води, цедра лимона.

Томатний сік з медом

А готують його так: на 1 стакан томатного соку 1 ч. ложка меду, 1 ст. ложка лимонного соку.

Всі компоненти змішайте, охолодіть і подавайте у склянці зі шматочком льоду.

Томатний сік гострий

Компоненти: 1 л томатного соку, 2 ч. ложки з аджики, 1 ст. ложку подрібненої зелені, 7 зубчиків часнику.

Томатний сік змішайте з аджикою, додайте розтертий часник і мілко подрібнену зелень петрушки.

Кілька порад

Найбільш смачні помідори з гладенькою, не ребристою поверхнею. Вони й краще зберігаються.

Для того, щоб томат у відкритій банці не пліснявів, присипте його зверху сіллю (мілкою) і залийте олією, можна зверху покласти шматочки нарізаного часнику, хрону. Банку закупорити кришкою.

Томатний сік не зберігайте у металевому посуді.

Свіжі помідори можна зберігати до січня. Для цього потрібно відібрати зелені не ушкоджені плоди, загорнути кожний папером, скласти до ящика чи кошика, вистеленого соломою. Зберігати при температурі 11-13 градусів Цельсія.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).