Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тепло для індичат


10.06.2020

У   перші два тижні життя індичатам потрібне тепло – до +30 градусів, тепла суха підстилка, тепла питна вода (міняти її слід після кожного годування). Інакше вони замерзають, перестають їсти і гинуть. 
Спочатку індичатам згодовують подрібнені круто зварені яйця, сир, кропиву і кукурудзяну крупу (вологу розсипчасту мішанку). Починаючи з другого дня, можна додавати до раціону подрібнену на терці варену картоплю. Якщо є змога, замість води краще давати сироватку або кисле молоко. Там є молочнокислі бактерії, які знищують кишкову інфекцію.
Яйця і сир дають індичатам хоча б до місячного віку. Велике значення має свіжа зелень. Молодняк охоче поїдає зелене капустяне листя, молоде листя соняшнику, люцерну, кропиву, лободу, бурякову гичку. Зелень починають вводити у вологі мішанки з дводенного віку – 50 відсотків до ваги основних кормів.
Хороший профілактичний засіб для птиці, особливо у перші тижні життя, – зелена цибуля. Ось тільки давати  її треба лише вдень, оскільки при згодовуванні на ніч в індичат з’являється спрага, вони неспокійні, скупчуються, що може призвести до загибелі.
Індики дуже схильні до рахіту. Його ознаки у дорослої птиці  - покручені лапи, гулі на них. Тому, починаючи з п’ятого-шостого дня, до раціону вводять риб’ячий жир і вітаміни А, Е, D та інші.
Перші десять днів індичат годують кожні три години, далі кількість годівель скорочують. До місячного віку їм дають розсипчасті мішанки, зволожені кислим молоком, сироваткою. Каші з гречки, рису, ячної крупи додають у варену картоплю, вологі мішанки. А кукурудзяну, перлову і пшеничну крупу додають у мішанку сирими, щоб вона була розсипчаста. Пшона краще не давати індичатам – як від сирого, так і від вареного вони масово гинуть.
Не з’їдені протягом 30-40 хвилин рештки корму слід прибрати з годівниць.
Після 45 днів індичат вже можна годувати мішанками і поступово привчати їсти пшеницю й подрібнену кукурудзу.
Воду треба давати тільки свіжу і не дуже холодну.
Будь-який недогляд у годуванні птиці затримує її розвиток. Профілактичний захід – додавання у воду раз на 10 днів марганцівки (до блідо-рожевого забарвлення води).
На пасовище молодняк випускають, тільки коли спаде роса. Не забудьте поставити там напувалки з водою, які необхідно регулярно мити.
З першими холодами у раціон додавайте більше зерна, вареної картоплі, терті кормові буряки, моркву, гарбузи, пшеничні висівки. Воду треба підігрівати до 20 градусів.
Дотримання цих простих правил допоможе вашим підопічним міцно стати на ноги.