Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Томати Котя від Руслана Духова


29.11.2019

При вирощуванні помідорів я прагну усе довести до ідеалу. Для того, щоб наочно показати городникам, що виростає з насіння тих сортів, які вирощую. Я намагаюся створити ідеальні умови, спостерігаю за сортом і визначаю, що у городника може вийти. Для цього, власне,  роблю фотографії і знімаю відеоролики для свого ютуб каналу. І звичайно ж, ділюся з вами, дорогі читачі. Ось і сьогоднішня моя розповідь буде про найцікавіші новинки минулого літа. 

Всі городники мріють про помідори, за якими не потрібно доглядати. Щоб  не пасинкувати і не підв’язувати. При цьому щоб вони не хворіли, були урожайними і великими. Я знайшов такий сорт, це Тітонька Валя. 
Дуже врожайний, наші рослини дали по 5-6 кг з низькорослого 30-сантиметрового куща. І це при тому, що рослини були не підв’язані, стебла та плоди лежали на землі. Хоч і була посуха, я частенько і рясно їх поливав, що створювало реальну загрозу  розвитку грибкових захворювань для лежачих на сирому ґрунті кущів. Але томат Тітонька Валя витримав усі випробування. 
Сорт ранньостиглий, плоди еліптичної форми, гладкі, червоні, масою 50-70 г. Завдяки щільній м’якоті плоди ідеальні для засолювання і цільноплідного консервування, а збалансований смак і аромат дуже цінуються у свіжих салатах. 
Екзотичний сорт Основні кольори став справжньою окрасою грядки. Він порадував різнокольоровими томатами. Смугасті плоди під час росту і дозрівання під впливом світла постійно змінюють своє забарвлення. Верхівка у них темно-фіолетова, як баклажан. З «екватора» плід поступово переходить з фіолетового до жовто-зелених штрихів. Причому весь плід супроводжується безліччю відтінків. М’якоть жовта. Сорт  поєднав такі важливі якості, як скоростиглість, солодкий смак, стійкість до перепадів температури, відмінну лежкість і транспортабельність. Ця новинка на ринку насіння характеризується високою адаптивністю до умов зовнішнього середовища та високою  врожайністю.
Кущ цього томату висотою до 70 см. Плоди щільні, стійкі до розтріскування, масою 90-120 г.  Вимагає помірного пасинкування. Врожайність до 8 кг з куща за сезон. Плоди цього сорту ми використовуємо як у свіжому вигляді, так  і для домашніх заготовок. Вони красиво виглядають у банці.
Дуже солодким помідором виявився сорт Персик помаранчевий. Він має мармеладну м’якоть. Вона щільна і ніжна. Справжній томатний гурман легко зможе відмовитися від солодких ласощів і замість десерту їсти ці помідори. Сорт належить до середньоранніх і плодоносить до заморозків. Кущ у нього високорослий, середня маса плодів близько 100 г. Плоди круглі, оранжевого кольору. Прекрасно підходять для засолювання і консервування. Томатний сік добре втамовує спрагу, приємний на смак. Особливо корисний він в зимовий час, коли в раціоні харчування мало буває свіжих овочів.
Гарний цей сорт ще й тим, що в суху погоду плоди зберігаються до трьох тижнів на кущі і не втрачають свого товарного вигляду. Це дозволяє дочекатися повної стиглості і покуштувати добре дозрілий плід. Максимальний урожай з куща становить до 10 кг. 
   А найсмачніша новинка цього сезону помідор Котя порадував шикарними китицями з 6-8 плодами вагою 35-45 г. Плоди видовжено яйцеподібної форми із загостреною верхівкою, насичено-жовтого кольору з помаранчевими рисками й смужками. Томати щільні і в той же час дуже соковиті, з високим вмістом сухих речовин. Котя середньоранній, кущі висотою до 1,2 м, вимагають підв’язки. Сорт відрізняється унікальними смаковими якостями як у свіжому, так і в консервованому вигляді. Вони підійдуть для салатів і приготування літніх страв. Сорт рекомендують для дієтичного харчування людей з харчовою алергією. Збір плодів ми проводимо кетягами або окремими плодами. Врожайність томата висока, з одного куща можна отримати до 15 кг за сезон. Солодкі плоди підкорили моє серце, і Котя міцно влаштувався на нашому городі. 
Разом з пристойним урожаєм, ми зібрали багато насіння. І якщо вас зацікавив помідор Котя, я з радістю готовий поділитися цим сортом і надіслати його всім бажаючим БЕЗКОШТОВНО. Для одержання насіння, не забудьте в лист покласти конверт зі зворотньою адресою.
Руслан ДУХОВ, вул. Тюркина, 41, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл. 51610.
www.doohoff.com