Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Томатний монстр Великий Зак


29.01.2016

Незабаром новий помідорний сезон. Городники в пошуку надійних сортів, які зможуть витримати чергові стресові ситуації та порадують рекордною кількістю смачних плодів. Завдяки сучасним сортам з’являється така можливість. Вони добре витримують денну спеку і холодні ночі, віддаючи максимум плодів з рослини та практично не хворіють.

Ставку роблю на всі 250 сортів зі своєї колекції. Адже кожен унікальний. Здебільшого відібрані та перевірені часом. Але половина з них - це новинки останніх 2-3 років.

Серед усіх дуже подобаються мені томати-гіганти. До цього часу в моїй колекції старожили: Бразильський велетень, Планета, Спринт таймер і Деліціозус. Ці сорти радують вагою плодів до 2 кг.

Непогані новинки з Китаю Бегемот-гігант і Гігант-монстер потішили плодами вагою до півтора кілограма.

Але справжнім відкриттям для мене став сорт ВЕЛИКИЙ ЗАК. Дізнався про нього декілька років тому в Інтернеті на одному з американських форумів. Одразу ж почав шукати інформацію про цей томат. З’ясувалося, що американці називають цей сорт томатним монстром – його плоди не бувають дрібними. В Україні цей сорт ще ніхто не вирощував. Мені пощастило одержати його ексклюзивно від Ніка Арфо зі штату Огайо, який захоплюється вирощуванням томатів. Він три роки тому виростив плід вагою 3700 г. Саме з нього і надіслав мені насіння, аби дізнатися, як Великий Зак проявить себе в Україні. Мені вдалося у 2012 році одержати рекордний для мене плід вагою 2650 г. Ще один важив 2350 г.

2013 та 2014 роки особливо рекордними плодами не вразили. Але минулий 2015 рік знову потішив. Мені вдалося отримати плід вагою 2051 г.

А найбільший плід виростила автор сорту Міні Захарія із Нью Джерсі – понад 6 кг! Тільки вона знає, як виростити такі плоди, але насіння сама не поширює.

Вирощую я цей сорт щороку та маю на меті вивчити його і так само одержати максимально рекордний плід. Кущ у Великого Зака заввишки до 2 м, стебла товсті, листя велике, темно-зелене. Смакові якості плода – це окрема розмова – він один із найсолодших, які я коли-небудь куштував. Урожай з куща вражає – більше 30 кг! Середня вага плодів – 1-1,3 кг. Для рекорду потрібно вибрати декілька найгарніших рослин та залишити на кожному по одному або по два плоди - інші обірвати. Також буде потрібен ретельний догляд. Рекомендую регулярно поливати та підживлювати. Бажано органічними добривами. Я використовую лише перегній під осінню оранку та розчин коров’яка (1 до 10) під корінь рослини два рази за все літо.

Наступного року планую посадити якомога більше кущів Великого Зака. Та оскільки зібрав достатню кількість насіння цього сорту, вирішив БЕЗКОШТОВНО потроху вислати його всім бажаючим, якщо в листі до мене буде вкладено конверт зі зворотною адресою. Давайте-но спробуємо разом одержати рекордний плід!

Руслан ДУХОВ, вул. Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровска обл. 51610.