Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Томатний сезон


16.08.2012

Солоні помідори з гірчицею
Для соління відбирають помідори однакової зрілості. Промиті холодною водою помідори складають в посуд для засолювання шарами, перекладають листям чорної смородини і вишні. Дно посуду теж викладають листям чорної смородини, додають кріп, потім заливають розсолом. На 10 кг помідорів для розсолу потрібно 10 літрів води, 2 склянки цукру, 1 склянка солі,15 лаврових листків, по 1 чайній ложці розім'ятих горошин запашного і гіркого перцю, 100 г сухої гірчиці .
Для приготування розсолу у воду покладіть сіль, цукор, лавровий лист, чорний й запашний перець, розсіл прокип'ятіть, остудіть, додайте в розсіл суху гірчицю. Розсіл добре розмішайте і дайте відстоятися. Коли розсіл стане прозорим, трохи жовтуватим, залийте ним помідори і накрийте чистої марлею.
Мариновані помідори
Плоди сортують. Відбирають невеликі бурі або рожеві помідори. У банку укладають помідори тільки однакової зрілості. На дно літрової банки кладуть 1 лавровий лист, 5-6 горошин чорного перцю, 2-3 зубчики часнику, шматочок гіркого перцю. Зверху наповнюють банку помідорами. Заливають маринадом (на 1 л води - 50 г солі, 50 г цукру, 4 ч. ложки оцтової есенції). Пастеризують при температурі 85 градусів літрові банки 20 хвилин, трилітрові - 30 хвилин і закупорюють.
Помідори зі сливами
Помідори і сливи беруть у рівних кількостях, миють, обсушують. Помідори наколюють виделкою з боку плодоніжки. Помідори і сливи укладають в банки, додаючи листочки чорної смородини, вишні, гілочку селери, кілька горошин чорного перцю. Потім готують заливку - на 1 літр води - 100 г цукру і 15 г солі - і кип’ятять її. Заливають помідори три рази і закатують банки.
Помідори з виноградом
На трилітрову банку буде потрібно 1 солодкий перець, 1 стручок гіркого перцю, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 5 листочків смородини, 4 вишневих листочки, 4 горошини перцю, 1 лист хрону, кріп, по 1 ст. ложці цукру і солі, помідори і виноград.
Вимиті помідори, виноград і частину спецій укласти в банки до половини. Потім покласти спеції,що залишилися, насипати цукор і сіль, додати ще трохи плодів, але не до країв банки. Залити крутим окропом, закрити кришкою. Стерилізувати при слабкому кипінні води не менше 40 хвилин, після чого банки закатати.
Пікантні помідори
Для розсолу буде потрібно 2,5 л свіжого соку з помідорів, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, півсклянки часнику, півсклянки кореня хрону, 250 г болгарського червоного перцю.
Часник, хрін і болгарський перець пропустити через м’ясорубку, змішати з томатним соком з цукром і сіллю, закип’ятити. Цілі помідори укласти в банки, залити окропом на 15 хвилин, воду злити. Залити гарячим розсолом, закатати і накрити чим-небудь теплим. Залишити до повного охолодження банок. Потім прибрати в прохолодне місце.
Помідори у власному соку
Розсіл готуємо так само, як і в попередньому рецепті, тільки без часнику, перцю і хрону. Помідори для заливки обдаємо окропом, очищаємо від шкірки, пропускаємо через м’ясорубку і ретельно протираємо через сито, щоб позбутися зернят. Томатний сік кип’ятимо з сіллю і цукром і заливаємо їм підготовлені помідори в банках.
Попередньо в кожну банку покласти по лавровому листку і по кілька горошин чорного і запашного перцю. Якщо ви любите більш гострі помідори, можна додати і шматочок гіркого перцю.
Можна двічі залити гарячим розсолом, закупорить банки і закрити чим-небудь теплим до повного охолодження. А можна стерилізувати при слабкому кипінні води трилітрові банки 20 хвилин, літрові - 10 хвилин. Виходить дуже смачний томатний сік, а помідори залишаються як свіжі.