Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Тонкощі пенсійної реформи


18.10.2012

Шановна редакція! По телевізору тільки і чуємо розповіді про пенсійну реформу, її переваги над старою системою нарахування пенсії. А в мене душа болить, що знову селяни, як і колись колгоспники, які працювали за трудодні, опиняться у програші. Особливо якщо врахувати, що до 1998-го року у нашому колгоспі була потужна ферма з високоудійними коровами. Думали ми тоді з дівчатами, що у нас життя злиденне. Працювала шістнадцять років дояркою. Не знала ні хвилини вільної – о четвертій ранку вже на фермі, у мене група була з 25-ти корів, а вдома ще дві корови, три свині, півсотні курей, гуси, качки. Тяжко було, та була робота, невелика та все ж постійна зарплата.
Лише тепер до мене доходять мамині слова, яка просила мене, аби після восьмого класу не йшла на ферму «хвости коровам крутить», а вступила до технікуму. А мені тоді вже було не до навчання - хотілось свою копійку мати. І що ж тепер? Мої однокласниці, які повивчались у місті, там і залишились, повиходили заміж, мають дітей, роботу. А я у свої 44 роки, крім чоловіка-п’яниці та сина, який невідомо де знаходиться, нічого не маю. Вже 12 років безробітна, на місці нашої ферми одні руїни. До пенсії, якщо врахувати новий закон, мені ще 16 років! А у мене ні спеціальності ніякої, ні здоров’я, ні можливості працевлаштування. Землю нашого колишнього колгоспу взяли орендатори з Києва. Купили вони 5 потужних американських тракторів замість 30-ти старих колгоспних, залишили 8 механізаторів замість 40 і все.
Час проходить. А я сиджу і плачу над своєю долею і життям, яке минає, за молодістю, яка так швидко у клопотах і проблемах промайнула. Що мені робити, куди себе діти? Аби не було вдома корови, так вже точно з голоду здохла. А так жива…
Розкажіть дохідливо таким нещасним, як я, про пенсійну реформу. Тому що інформаційної підтримки ніякої. Раніше хоч «брехунець» (дротове радіо) був, а тепер і його немає.

Людмила Хилько, Запорізька область.

Шановна пані Людмило! Прикро, що все так склалось у вашому житті. Хоча треба сподіватись, що ситуація, можливо, зміниться на краще.
За новими пенсійними правилами, працювати для отримання пенсії треба довше на десять років і змінюється спосіб розрахунку пенсій. Одночасно медики, освітяни та соціальні працівники, як і раніше, можуть піти на заслужений відпочинок за «вислугою років»
Протягом трьох років, до першого січня 2015 року, жінки передпенсійного віку, народжені до 1960 року можуть піти на пенсію, не чекаючи 60 років. Але в такому випадку розмір їхньої пенсії автоматично буде змінюватися щомісяця на піввідсотка. Тобто зменшену пенсію вони отримуватимуть протягом усього часу. Хоча у випадку підвищення прожиткового мінімуму пенсія може збільшуватися.
А от якщо, жінка, навпаки, дочекалася свого пенсійного віку - вона отримує надбавку до пенсії. Розмір пенсії в цьому випадку збільшується на 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу. Ця норма діє для тих, хто народився до грудня 1961 року включно.
Наприклад, жінка народилась з першого квітня до 30 вересня 1960 року. Її пенсійний вік - 59 років. Отже, при виході на пенсію за досягненням цього віку, вона отримає 20% надбавки до пенсії.
Для чоловіків подібні надбавки не передбачені. Їх пенсійний вік залишається 60 років, крім держслужбовців (підвищено до 63 років) та військових. Правда, для отримання пенсії, їм на десять років збільшується розмір необхідного страхового стажу з 25 до 35 до років. Для жінок – з 20 до 30 років.
Право виходу на пенсію працівників бюджетних галузей (освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту) визначається окремо.
Для цих категорій майбутніх пенсіонерів залишається право виходу на пенсію за вислугою років. Крім того, якщо ці працівники не ідуть на пенсію за вислугою років, а допрацьовують до пенсійного віку, держава обіцяє їм одноразову допомогу в сумі десяти призначених пенсій. Тобто, якщо, наприклад, вчителька, могла піти на пенсію за вислугою років, але пропрацювала до 60 років їй обіцяють таку виплату.
До першого січня 2016 року нарахування пенсії, за бажанням, може відбуватися так само, як сьогодні. Тобто може проводитися розрахунок на основі 60 місяців (п’ять років) до липня 2000 року, але лише за умови, якщо довідки про зарплату підтверджені первинними документами. Після цього періоду, тобто з 2016 року, для обрахунку пенсій буде прийматися до уваги лише зарплата після 2000 року. Але при цьому залишається можливість виключати з бази для обрахунку пенсії так звані «погані» роки, коли зарплата була невелика, чи коли людина, наприклад, перебувала на обліку в центрі зайнятості.

Зміни та нововведення
- збільшення страхового стажу, необхідного для призначення мінімальної пенсії за віком і для підвищення пенсії за понаднормовий стаж для нових пенсіонерів: жінкам - з 20 до 30 років, чоловікам - з 25 до 35 років;
- зменшення необхідного страхового стажу для призначення пенсії особам, які стали інвалідами, та диференційоване підвищення необхідного стажу до 10 (15) років залежно від групи та віку встановлення інвалідності;
- із заробітку для обчислення пенсії надано можливість виключати періоди догляду за дитиною до трьох років, за інвалідом І групи, престарілим або дитиною-інвалідом, періоди строкової військової служби;
- працюючим пенсіонерам перерахунки пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму будуть здійснюватися тільки після звільнення з роботи;
- пенсії за вислугу років будуть перераховуватися з урахуванням відпрацьованого страхового стажу після досягнення пенсійного віку.
Надбавки та відрахування
- на період підвищення віку пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5% за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію. За 10 років розмір пенсії може зрости на 25 відсотків. Ця норма діє для жінок, які народилися до 1961 року включно;
- протягом перших трьох років добровільний вихід на пенсію жінок при досягненні 55 років за таких умов (до 1.01.2015 року, цей механізм можливий для тих, хто народився до 1.01.1960 р):
- наявності не менш як 30 років страхового стажу;
- звільнення з роботи (у випадку подальшого працевлаштування припиняти виплату пенсії на час роботи);
- зниження розміру пенсії на 0,5% за кожний місяць більш раннього виходу на пенсію, з можливістю відновлення повного розміру пенсії при працевлаштуванні до досягнення пенсійного віку або за добровільної відмови від отримання пенсії - після досягнення пенсійного віку. Наприклад, якщо жінка 1957 року народження - вона втратить 12% від можливої пенсії, при цьому вона позбавляється права на перегляд пенсії в майбутньому.

Вислуга років
Нове пенсійне законодавство не змінює права на вихід на пенсією за вислугою років. Таким правом можуть користуватися освітяни, медики, соціальні працівники, заслужені майстри спорту, люди, які працюють в шкідливих умовах.

Спеціальні пенсії
Пенсійна реформа обмежує розмір максимальної спеціальної пенсії з 90 до 80% від рівня зарплати.