Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Трактор Січеслав


17.06.2017

підкорює Україну своєю надійністю, економічністю, привабливою ціною

За останні роки продукція українського сільгоспмашинобудування втратила позиції на вітчизняному ринку. 
Якщо в 2004 році  80 відсотків продажів сільгоспмашин припадало на заводи України та країн СНД, сьогодні їх доля не перевищує 30 відсотків. 
Сьогодні енергоощадну та доступну українським аграріям техніку пропонує ПВФ «Агроцентр». 
Січеславський тракторний завод: народження і розвиток
У той час, коли наприкінці 90-х років економічний занепад сягнув свого апогею, Михайло Карпенко піднімав на ноги занедбані агропідприємства. На колишній птахофабриці «За мир» не лишилося нічого живого, у корпусах весь метал спритні ділки вирізали на брухт, а охоронцям приміщень у рахунок зарплати видавали… стару цеглу. Після того, як власником птахофабрики, яку назвали «Краснопільська», стала ПВФ «Агроцентр», було не лише реанімовано виробництво, а й відкрито виробничий підрозділ з виготовлення сільськогосподарського реманенту. Досить багато цікавих технічних новинок впровадив у життя колишній директор птахофабрики, а нині – головний інженер ПВФ «Агроцентр» Микола Мірошник.
Тракторне виробництво КНР зацікавило генерального директора ПВФ «Агроцентр» Михайла Карпенка ще кілька років тому, коли він побував там у складі української делегації аграріїв. І якщо перші трактори були виготовлені у Китаї, то наступні вже збиралися у Краснопіллі досвідченими майстрами. Більше того, якщо комплектуючі у вигляді двигуна, коробки передач, інші вузли надходили з КНР у розібраному вигляді, то кабіну агроцентрівські спеціалісти вирішили виготовляти самостійно, з врахуванням доопрацювань та поліпшень. У результаті отримали вже український трактор «Січеслав-1104».
І якщо компактних, 110-сильних тракторів «Січеслав» вже нараховується 16 одиниць, і частина з них вже працює на полях «Агроцентру» та «Агроцентру-К», то вже зовсім скоро з конвеєра Січеславського тракторного заводу зійде 320-сильний трактор. Зверніть увагу, що аналогічний за потужністю імпортний трактор коштує близько 360 тис. доларів, МТЗ такого ж класу – близько 120 тисяч, а «Січеслав» обійдеться всього у 70-80 тисяч.
 
Апостолівське відділення: перші підсумки
«На полях «Агроцентру» трактор «Січеслав-1104» працює майже рік, – ділиться своїми спостереженнями керуючий Апостолівського відділення Володимир Галя. – За цей час ремонтні роботи не проводилися, тому що не було у цьому необхідності. Що ми побачили? Економія дизельного пального у порівнянні з аналогічним за класом трактором ЮМЗ у «Січеслава» становить 30 відсотків! Крім того, комфортна і зручна для роботи механізатора кабіна, обладнана кондиціонером, потужне освітлення дає змогу у вечірній та нічний час проводити весь спектр сільськогосподарських робіт. У цілому ми задоволені цим трактором і будемо повністю перелаштовувати роботу на використання саме цієї компактної, економної техніки, яка задовольнить українських аграріїв і якістю, і ціною», - наголосив Володимир Іванович.
І дійсно, вартість такого трактора сягає близько 25 тисяч доларів. Погодьтеся, ця сума по кишені навіть невеликим фермерським господарствам.
 
У П’ятихатському районі теж задоволені
Місяць тому «Січеслав-1104» з’явився і на полях АВ ТОВ «Агроцентр К», яке очолює Віктор Карпенко, голова Союзу сільгоспвиробників Дніпропетровської області.
«Цей трактор був зібраний і удосконалений на Січеславському тракторному заводі, – розповів нам Олександр Зюзь, керуючий п’ятихатського відділення. – Ми порівняли роботу двох агрегатів на посіві із сівалкою «Таскардо» або «Оптіма»: на МТЗ-80 витрати дизельного пального становили 3,8 літра на гектар, на «Січеславі-1104» – 2 літри».
А якої думки безпосередні виконавці робіт у полі?
«Січеслав-1104» працює, як годинник, - розповів механізатор Олександр Муравйов. - Мені за 17 років довелося працювати на різній техніці, але цей компактний і менший за габаритами від МТЗ трактор «Січеслав-1104» імпонує з багатьох причин. Мені хочеться йти на роботу, оскільки у ньому комфортно себе почуваю: пиляка не летить, працює кондиціонер, зручне рульове управління. А ще при компактних розмірах відчуваєш міць цієї техніки, особливо коли трактор працює з чотирикорпусним плугом. Він йде по полю без надриву. Після роботи на «Січеславі» не відчуваєш втоми, а відтак більше уваги можна присвятити сім’ї і домашній роботі».
Олександр Муравйов виявився досить цікавим співрозмовником. Він порівняв «Січеслав-1104» з іномаркою. «А після іномарки в «Жигулі» сідати не хочеться. Він навіть з 24-метровою бороною почуває себе впевнено, двигун не розривається від навантаження. Інші трактори такого класу цю роботу просто не потягнуть…»
А далі Олександр В’ячеславович навів ще такий суттєвий приклад: при виконанні однакових польових робіт на тракторах «Січеслав-1104»  і МТЗ-82 виграє техніка, представлена українським виробником. Адже за рахунок потужності продуктивність  «Січеслава-1104» вища, відповідно і зарплата механізатора зростає на 15-25 відсотків. 
При виконанні однакових обсягів робіт трактор ЮМЗ з бороною БЗП-24 доводиться заправляти двічі на день,  «Січеслав-1104» – раз на два дні. Як наголосив досвідчений механізатор, трактор «Січеслав-1104» обробляє більше площу сільгоспугідь за рахунок потужності і швидкості.
За шість днів роботи у тваринництві, виконуючи роботи з ранку до вечора  на заготівлі зеленої маси, скошуванні 20 гектарів люцерни, перевертанні трави (двічі на день), підвезенні зеленої маси для тварин, було витрачено 66 літрів дизпалива, тобто 11 літрів на день.
У цілому ж, як ми переконалися, економія дизпалива у межах 30-40 відсотків дозволить українським аграріям зменшити собівартість продукції, спрямувати додаткові кошти на оновлення виробництва та стати конкурентоспроможними на європейському ринку.
До цього треба йти якомога швидше. І допоможе у цьому Вам трактор «Січеслав».
 
Михайло ГРИЦЕНКО.
Дніпропетровська область.