Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Три секрети довголіття


06.08.2016

Земне життя не нескінченне. Старіння організму ще нікому не вдалося уникнути. Але усвідомлюємо ми цю просту істину, на жаль, коли наш вік уже перевалює далеко за «середній». Втім, є й гарна новина - молодість і здоровий стан організму можна значно продовжити. Але, на думку фахівців, для цього варто дотримуватися, принаймні, трьох правил. Вони прості, але чи багато хто їх дотримує? Втім, спробувати варто.


ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

Меню має відповідати віку. Людський організм черпає енергію з їжі. Крім аксіоми, що необхідно дотримувати балансу - витрат і одержання енергії, не слід забувати, що в різному віці процеси травлення та засвоєння їжі відрізняються. Фахівці стверджують, що у тридцятирічних жінок перші зморщечки з’являться пізніше, якщо вони регулярно вживають печінку й горіхи.А от людям після 40 років корисний бета-каротин. Після 50 - варто приділити більше уваги кальцію - необхідному матеріалу для міцності кісток, а також магнію, що живить серце.Чоловікам старше 40 років необхідний селен. Він міститься в сирі й нирках.Після 50 років, харчуючись рибою, ми захистимо серце й кровоносні судини. Доведено, що процеси старіння сповільнює низькокалорійна дієта. Геронтологи стверджують, що довгожителі віддають перевагу помірності в їжі та фруктово-овочевій дієті, але споживають достатню кількість білка.Отже, якщо вам за 50, варто відмовитися від висококалорійних продуктів, жирного, гострого, зайво солоного, солодкого і здобного і їсти «просту» їжу - зелень, овочі, фрукти, каші.З віком потрібно обмежити вживання продуктів тваринного походження - вони дуже енергетичні, і те, що не встигне переробитися, відкладається у вигляді жиру. А зайва вага - це додаткове навантаження на організм, особливо суглоби.


ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ

Більше рухайтеся! Робота кожної клітини організму залежить від припливу кисню. Цього можна досягнути за рахунок щоденної зарядки, що додає, як мінімум, 5 років життя. Особливо корисні ранкові пробіжки, плавання, прогулянки на свіжому повітрі. Важливо не перевтомлюватися. Варто чергувати роботу й відпочинок, регулярно розслаблюватися, уникати надмірних навантажень. Жінці не можна піднімати більше 6 кг (від цього страждає хребет; вага провокує також опущення внутрішніх органів).


ПОЗИТИВНИЙ НАСТРІЙ

Геронтологи стверджують, що крім фізичних факторів, дуже важливі й психологічні - настрій на довголіття й молодість, а також задоволеність життям взагалі. Творчі та діяльні люди живуть довше: вони перебувають у постійному пошуку і прагнуть реалізуватися на роботі. Статистика свідчить, що працюючі пенсіонери зберігають гарну форму й живуть довше, ніж непрацюючі. Цікава робота - додатковий стимул для життя і прекрасний засіб боротьби зі стресом.Усіма силами підтримуйте в собі гарний настрій. Не піддавайтеся хворобам, гніву, смутку, негативним емоціям і не виливайте їх на інших. Адже біблійний духовний закон говорить - те, що людина сіє, те й пожинає.