Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цибуля з насіння


19.01.2012

У колективних господарствах цибулю-ріпку вирощують переважно з насіння, а в приватних - з сіянки. Однак останнім часом і чимало городників-аматорів уже вирощують її з насіння. Цьому, напевно, сприяла поява нових скоростиглих сортів і гібридів.

ДЛЯ вирощування цибулі із насіння рекомендовані сорти Сквирська, Стригунівська носівська, Грандина та два гібриди - Ритмо F1 і Універсо F1. Усі вони мають хороші характеристики. Зокрема, у сорту Сквирська цибулини щільні, плескатої або округло-плескатої форми з солом’яно-жовтими або світло-жовтими із рожевим відтінком верхніми лусками. Мають гострий смак і добру лежкість. Середня врожайність – 120-160 центнерів з гектара. Вегетаційний період при вирощуванні із сіянки 80-90 днів, із насіння – 105-110 днів. 
При вирощуванні цибулі з насіння дуже важливо отримати ранні та дружні сходи. Запізнення із сівбою призводить до зрідження сходів через пересихання верхнього шару грунту, а посушливої весни сходи взагалі можуть не з’явитися, поганого визрівання цибулин і зниження врожаю. Після дощу посіви необхідно акуратно проборонувати, аби знищити грунтову кірку, що утворилася, і забезпечити доступ повітря до насіння.
За сприятливої погоди сходи цибулі з’являються на 10-20-ий день. Для того, щоб краще було видно рядки, використовують маячні культури – салат, редиску.
Подальший догляд полягає у систематичному розпушуванні міжрядь, боротьбі з бур’янами, шкідниками і хворобами.