Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цілюще «золото» інків


03.08.2011

Сьогодні цей злак став завсідником наших столів, хоча якихось сто років тому був екзотичним овочем. А завіз її до Європи сам Колумб.
СВЯЩЕННОМУ злаку інків, який “приїхав” до Іспанії, дали назву «кукуручо» (cucurucho), що означає «гостроверхий капюшон», звідси згодом і пішла його слов`янська назва.
У зернах плодів міститься збалансована кількість білків, жирів і вуглеводів. До речі, серед рослин відшукати білоквмісні не так-то і просто, тому варто взяти на замітку тим, хто намагається їсти менше м`яса: хоча білка в ній в 3-4 рази менше, але це теж непогано. Окрім цього, в зернах є вітаміни С, В, РР, калій і фосфор. При варінні їх кількість зменшується, але близько 20 відсотків все-таки залишається.
Але головна лікарська цінність їстівного «золота» інків не в апетитних «м‘ясистих» зернах, а в тих схожих на паклю світло-коричневих волосинках, що обрамляють качан. Вони називаються рильця. Ми безжально викидаємо їх у відро, а ось фармацевти роблять з них ефективні ліки, які так і називаються, - кукурудзяні рильця. Їх можна використовувати - як свіжими, так і сушеними. Чим же вони такі корисні?
По-перше, роблять жовч менш в‘язкою. Цю властивість варто узяти на замітку всім, хто страждає дискінезіями, хронічними холециститами або просто періодично відчуває тяжкість у правому підребер‘ї.
По-друге, мають м‘яку сечогінну дію, а значить, корисні тим, хто страждає на гіпертонію і набряки. По-третє, сприяють зниженню цукру в крові, тому їх варто приймати діабетикам.
І останнє - кукурудзяні рильця мають кровоспинну дію, тому вони будуть корисні всім, хто страждає кровоточивістю, а також жінкам у критичні дні.
Рильця приймають у вигляді відвару. Заливаєте 3 ст. л. сировини 200 мл окропу, даєте остигнути - і ліки готові. П`ють такий відвар по чверті склянки через кожні 3-4 години, до їди. Курс прийому - 3 тижні. Протипоказань немає.
Напевно, багато хто бачив на полицях супермаркетів поряд із звичними пляшками соняшникової олії інші, в тому числі кукурудзяну, і ставили собі питання: а яка корисніша? Слід сказати, що найкорисніше в рослинній олії - це вміст поліненасичених жирних кислот - тих самих, які вважаються «хорошими» жирами завдяки здатності запобігати утворенню бляшок холестеринів у наших судинах. Так-от у кукурудзяній олії їх майже стільки ж, скільки і в соняшниковій та оливковій. Отже, справа за смаком. Для профілактичного ефекту достатньо щодня додавати у порцію салату 1 ст. ложку кукурудзяної олії.
Кукурудзяне борошно ефективне для видалення комедонів - невеликих чорних крапок на шкірі, що виникають в результаті скупчення шкірного жиру і бруду, що закупорює пори. Для цього 2 ст. л. борошна змішують із заздалегідь збитим білком одного курячого яйця і наносять одержану суміш на обличчя. Після висихання знімають вологим бавовняним рушником, миють обличчя холодною водою і витирають. У більшості випадків для очищення обличчя від комедонів достатньо 1-2 кукурудзяних процедур.
І рецепти в скарбничку!
Запечена кукурудза. 4 качани кукурудзи молочної стиглості, 30 г вершкового масла, 1-2 зубки часнику, 1,5 ч. ложка солі.
У качана відігнути листя, щоб оголити зерна. Листя не обривати. Кукурудзяні рильця відокремити. Вершкове масло кімнатної температури змішати з продавленим через прес часником і сіллю. Масло намазати на качани. Листя відігнути в колишнє положення. Загорнути качани кожен окремо у фольгу. Запікати в духовці при 20°С 1 год.
Салат з кукурудзи і картоплі. Картопля, варена кукурудза, олія, оцет, сіль, цукор, перець.
Картоплю зварити, охолодити, очистити і нарізати тонкими скибочками. Варену кукурудзу охолодити і змішати з картоплею. Заправити салат, викласти в салатницю горою і посипати зеленою цибулею.