Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цілющі напої з дикої троянди


06.12.2013

Ви, напевне, здогадались, мова піде про шипшину. У сезон застуд, інфекцій й нестачі вітамінів кращого підживлення вам не знайти. Неодмінно скористайтесь унікальними властивостями цієї рослини. Одного тільки вітаміну С у плодах шипшини міститься в 50 разів більше, ніж у лимоні!
Хочете підвищити опірність організму різним захворюванням, поліпшити працездат­ність і підняти загальний тонус? Регулярно приймайте настій плодів шипшини. Цей кисло-солодкий напій багатий не тільки на аскорбінову кислоту, але і вітаміни РР, B1, B2, E, К, каротин. Багряні ягідки містять яблучну, лимонну та інші кислоти, а також пектини, солі заліза, кальцію, марганцю, магнію. Універсальні властивості цієї рослини дозволяють використовувати її при лікуванні багатьох недуг.
Крім полівітамінної насиченості, ягоди мають жовчогінні, протизапальні і сечогінні властивості, регулюють діяльність шлунково-кишкового тракту, благотворно впливають на кровотворні органи. Препарати на основі плодів шипшини призначають при недокрів’ї й атеросклерозі, а також переломах, нирковокам’яній хворобі, зниженій секреції шлунка, гастритах, колітах, жіночих хворобах.
Здавна, хоч і менш широко, використовують коріння шипшини: для ножних ванн, як протиглисний засіб, а також для поліпшення травлення. З пелюсток квіток дикої троянди готують варення. А квітки, проварені з медом, - ефективні ліки при бешиховому (рожистому) запаленні.

РЕЦЕПТИ ЦІЛЮЩИХ ЗБОРІВ
При гіповітамінозі, епідеміях вірусних захворювань, важких травмах, маткових, шлункових і гемороїдальний кровотечах, у післяопераційний період, при постійному перебуванні в зонах підвищеної радіації, а також для стимуляції імунних процесів.
Склад: плоди шипшини 50 г), глід (50 г), горобина звичайна (40 г), лісова малина (30 г), калина (20 г), вода (2 л).
Приймати відвар по 30-40 г 2-3 рази на добу за півгодини до їди. Тривалість лікування лікар призначає індивідуально після обстеження, залежно від діагнозу.
Для лікування захворювань печінки, підшлункової залози, обмінних поліартритів, остеохондрозу.
Склад: плоди шипшини коричної (50 г), кореневища пирію повзучого (50 г), коріння цикорію (40 г), листя м’яти перечної (30 г), листя і квіти чебрецю садового (20 г), вода (2 л).
Приймати відвар по 30-40 г 3-4 рази на добу за півгодини до їди. Курс лікування звичайно триває не менш як 1,5-2 роки з щоквартальними перервами на 10-15 днів. Можна також накладати примочки на хворі місця (при остеохондрозі, радикуліті, невриті) з гарячого процідженого відвару (2-3 рази на тиждень протягом 3-4 місяців).
При тріщинах сосків, пролежнях, бешисі, дерматозах, трофічних виразках.
Склад: плоди шипшини коричної (50 г), бруньки тополі чорної (50 г), листя берези (40 г), коріння цикорію (30 г), коріння з кореневищами родовика лікарського (20 г), вода (2л).
Приймати відвар по 30-40 г 3-4 рази на добу за півгодини до їди. Курс лікування призначається фітотерапевтом індивідуально (як правило, не менше 2-х місяців). Можна також робити гарячі примочки 4-5 разів на тиждень протягом одного-трьох місяців.
Для лікування обмінних поліартритів, люмбаго, екземи, діатезу, псоріазу, а також при ангіопатіях (внаслідок цукрового діабету), в реабілітаційний період після важких травм, великих опіків, обморожень.
Склад: плоди шипшини коричної (50 г), насіння вівса посівного (50 г), плоди глоду колючого (20 г), листя і стебла м’яти перечної (50 г), рильця кукурудзи звичайної (30 г), кореневища пирію повзучого (150 г), артезіанська вода (3 л).
Сировину подрібнити, залити водою і кип’ятити на повільному вогні 10 хвилин, потім настоювати 2 години. Відвар процідити і додати у ванну (температура води 37-40 градусів). Приймати ванну по 10-15 хвилин 2-3 рази на тиждень. Курс лікування 2-3 місяці.
Відвар готують таким чином:
суміш трав заливають вказаною кількістю води і кип’ятять близько 10 хвилин на маленькому вогні, потім настоюють кілька годин. При приготуванні відвару заливайте трави холодною водою. Справа в тому, що при поступовому нагріванні на повільному вогні з сухої сировини вивільняється більше активних речовин, які переходять у відвар. А якщо відразу залити трави окропом, вони «віддадуть» менше вітамінів.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).