Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ціна європейської інтеграції


19.06.2014

Європейська інтеграція… Як багато за останні півроку про неї сказано, як багато за неї вистраждано і вже сплачено, причім найдорожчим – людськими життями. Як багато ще доведеться вистраждати Україні за романтичну мрію – жити по-європейськи? Жити в країні, де є справедливе правосуддя, де не треба давати хабарі чиновникам за те, що вони мають робити згідно зі своїми посадовими обов’язками, де закон для всіх знизу догори один, де держава дбає про охорону довкілля і охорону здоров’я, де є вільні від владного тиску ЗМІ, де є робота і достойна оплата, де можна вести бізнес по-чесному, де є доступні кредити, де взагалі держава існує для людини, а не людина для держави.

27 червня на саміті у Брюсселі Президент України Петро Порошенко планує підписати економічну частину Угоди про асоціацію Україна - ЄС. Слід нагадати, що політична частина названої Угоди уже була підписана 21 березня ц.р. головою нового уряду Арсенієм Яценюком.
Про ціну європейської інтеграції, вартість і вигоди прописаних в Угоді реформ йшлося під час круглого столу під керівництвом народного депутата Бориса Тарасюка в Дніпропетровську за підтримки німецького Фонду Конрада Аденауера. В обговоренні взяли участь науковці, експерти, представники громадських організацій, журналісти.
Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера Габріеле Бауманн, відкриваючи захід, зауважила, що для Європи дуже важливо знати, що євроінтеграція України є не тільки рішенням політиків, а й широких кіл громадськості. І цей вибір народ України продемонстрував, віддавши 85% голосів за президента з європейським баченням розвитку України. Гостя завірила, що Європа готова допомагати Україні змінюватись, але й Україна повинна докласти чималих зусиль, щоб ці зміни впровадити в життя.
Про Угоду як нову еру стосунків між ЄС і Україною з усіма правовими і економічними наслідками говорив під час круглого столу науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, голова наглядової ради міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко:
- Підписуючи цю Угоду, Україна бере на себе зобов’язання крок за кроком набувати обрисів правової держави з відновленням регулювання економічних і правових відносин. На Дніпропетровщині зміни будуть матеріально відчутні для індустріальних підприємств, які забруднюють навколишнє середовище, оскільки вступ до Європи неможливий без адаптації до запроваджених там екологічних стандартів. Значно подорожчають тютюнові вироби через акцизний збір, зросте в ціні електроенергія, газ. Але водночас стануть більш доступними кредити (7-9% річних). Відповідно знизяться ставки по депозитах. Дешевшими стане цілий ряд продуктів тваринництва, зокрема сири, м’ясо. Для бізнесу відкриються європейські ринки. І відповідно Україна відкриє свій ринок для європейських товарів. В Україні очікується зниження цін на авто. На сьогодні вже знято мито на українські товари, що дає змогу отримати, за підрахунками спеціалістів, півмільйона євро додаткових надходжень для українського бізнесу.
- Україна зможе стати житницею Європи, - стверджує експерт ГО «Асоціація податкових консультантів» Роберт Хорольський. - Причім один мільйон тонн зерна Україна зможе продавати без застосування мит. Високотехнологічна європейська сільгосптехніка теж стане більш доступною для аграріїв.
Тож , як бачимо, Угода принесе чимало змін бажаних і не дуже. Однак основне слід усвідомити, що без цих змін, через які уже пройшли колишні пострадянські прибалтійські республіки, країни колишнього соцтабору, неможливий дальший прогрес України як європейської держави. Людині властиво прагнути кращого життя. І українцям теж хочеться жити по-європейськи: справедливо, заможно, спокійно.

Світлана МАРКОВА. м. Дніпропетровськ.