Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ціна на «соціальний хліб» залишається стабільною


25.07.2013

До кінця поточного року не очікується зростання цін на сорти хліба, що користуються найбільшим попитом. Стримати ціну на хліб дасть змогу високий урожай зернових. Аграрний фонд продовжуватиме постачання борошна на хлібопекарські підприємства.

СЕРЕДНІ ЦІНИ в Україні на хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, житній хліб та житньо-пшеничний залишаються незмінними. На сьогодні в Мінагрополітики прогнозують, що стабільні ціни на хліб збережуться до кінця поточного року. Це вдасться завдяки високому врожаю зернових, а також постачанню хлібопекарським підприємствам борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду. Наразі таке борошно відпускається в усіх регіонах за стабільними цінами, які на 15-18% нижчі, ніж ринкові.
Раніше Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк заявляв, що у собівартості виробництва хліба лише 40-48% становить борошно. А понад 50% − витрати на допоміжну сировину, газ та електроенергію, заробітну плату, транспортні витрати тощо. Ці складові собівартості хліба постійно зростають. А інтегрованість вітчизняної економіки у світову та дефіцит продовольства у світі спричиняють підвищений попит на українське зерно. Це у свою чергу підтримує тенденцію до зростання цін на продовольчу пшеницю.
Нагадаємо, що виробники, заклади мережевої торгівлі та органи виконавчої влади підписали Меморандум про взаєморозуміння. Згідно з ним Мінагрополітики спільно з Аграрним фондом продовжить постачати необхідну кількість борошна для випікання хліба, що користується найбільшим попитом. А виробники не будуть підіймати ціну на соціальні сорти хліба, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України