Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ціна землі стрімко зростатиме


12.03.2012

Голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко в інтерв'ю Weekly.ua розповів, як йому вдалося різко скоротити черги за державними актами на землю і чому третина ринку сільгоспугідь перебуває в тіні

- Які, на вашу думку, головні аргументи на користь прийняття закону про ринок землі ?
- По-перше, закон чітко закріплює право на власність на землю за українським народом. Згідно з документом, володіти сільгоспугіддями зможуть лише громадяни України, держава і місцеві ради. По-друге, він мінімізує можливості для спекуляцій із землею. Для цього в законопроекті передбачено державне мито на купівлю землі в розмірі 100% від її нормативно-грошової оцінки, що робить невигідним наступний перепродаж ділянки. Тому купуватимуть сільгоспугіддя тільки ті, хто дійсно має намір їх обробляти.
Ми врахували і те, що певні особи спробують оформляти землю на підставних осіб. Для цього в законопроекті прописане обов’язкове декларування доходів, за які купуватиметься земля, а також перевірка покупця Антимонопольним комітетом на предмет зв’язку з іншими власниками. Щоб уникнути зловживань, було введено і обмеження на володіння сільгоспземлею - в одні руки можна буде купити не більше ніж 100 га).
- Яка буде користь від введення ринку землі для простого селянина? Адже грошей на купівлю землі, її обробіток у нього як немає, так і не буде. Залишиться вибір: чи продовжувати здавати ділянку в оренду, чи продати її.
- Не згоден з вами. У законі закладається відразу кілька інструментів, що стимулюють розвиток малого та середнього бізнесу на селі. Один із них - створення земельного банку, який надаватиме дешеві, можливо, навіть безвідсоткові кредити для сільгоспвиробників. Виграє кожен. Той, хто має комерційну жилку, вестиме власний бізнес, створюючи нові робочі місця. У кого такої жилки немає - зможе працювати в цьому бізнесі.
Крім того, ми вже змінили коефіцієнт нормативно-грошової оцінки сільгоспземлі в 1,75 разу, і з нового року власники паїв мають можливість отримувати від оренди не 300-400 грн. з га, а близько 700 грн. З відкриттям ринку земля дорожчатиме і, відповідно, за оренду люди отримуватимуть більше.
- Скільки коштуватиме земля після відкриття ринку, і що впливає на темпи зростання її ціни?
- Дозвольте відповісти спочатку на другу частину питання. Перший фактор - розмір ділянки. Чим більший масив, тим його зручніше і вигідніше обробляти. Але розпаювання призвело до того, що землею володіють тисячі власників, у кожного з яких по 3-4 га. Другий фактор - наявність розвиненої інфраструктури: під’їзних шляхів, зерносховищ і т.д. Як відомо, з цим поки що проблеми. І третій фактор - безпосередня якість землі, яка сьогодні в багатьох випадках використовується просто безконтрольно. Ось чому ціна на землю в Україні поки що значно нижча, ніж у європейських країнах. За нашими оцінками, це близько 300 євро за га. Для порівняння: у Польщі та Угорщині вона становить від 3 тис. євро, у Франції, Великій Британії - від 10 до 30 тис. євро.
Державна політика спрямована на розв’язання всіх трьох перерахованих проблем. Отже, як тільки ринок землі запрацює, ціна на неї та її оренду почне різко рости - на мою думку, навіть на 100% річних. Тому коли я десь виступаю, то говорю: люди, кладіть землю на депозит у земельний банк, передавайте в оренду, обробляйте ділянки самі, але не продавайте їх, не дайте себе обдурити. Чому іноземні компанії так рвуться в Україну, чому кажуть, що ринок повинен бути вільний? Тому що в світі продовольча криза, і вкладати в українську землю дуже вигідно. З цієї причини ми не допустили юридичних осіб, не допустили іноземців - на землі повинен заробляти український народ.
- Ви зачепили питання необхідності консолідації землі. Відповідно до закону, якщо більшість пайовиків-власників захочуть продати орне поле, то інші повинні будуть підкоритися їхньому рішенню...
- Дозвольте, я поясню. Ось - поле (малює на папері. – Weekly.ua). Більшість власників паїв хочуть його продати, а хтось із паєм у середині території - ні. А уявіть, що цей хтось спеціально буде викуповувати такі паї і заламувати за них нереальні ціни. Інакше як рейдерством це не назвеш. Тому ми прийняли рішення: за згодою власників 75% паїв продати або здати землю в оренду іншим власникам пропонується добровільно перенести їхні ділянки на край поля. Ні за якістю, ні за географією власники цієї землі не програють, вони тільки виграють. Адже за законом ми повинні будемо забезпечити під’їзний шлях до кожної ділянки, який не проходитиме по чужій землі. Ми боремося з рейдерством і здирством, а люди отримують тільки переваги. Скажіть мені хоч одне «але»!
- Щодо якості землі: з радянських часів ми звикли, що українські чорноземи - найродючіші в Європі...
- Це і сьогодні так. Хоча, як я вже сказав, правила сівозміни зараз дуже часто порушуються. З незрозумілих мені причин Верховна Рада черговий раз відстрочила застосування адміністративних санкцій за порушення сівозмін. Ми ж хочемо ввести такі штрафи, за яких зникне будь-який сенс обробляти землю з порушеннями. І, звичайно, треба сприяти тому, щоб сам землекористувач був зацікавлений у поліпшенні ґрунтів. А це можливо, лише коли землею управлятиме господар.
- Існує думка, що більша частина сільгоспугідь уже в довгостроковій оренді у великого бізнесу, і після реформи вони лише закріплять свої права на цю землю.
- У довгостроковій оренді (понад 10 років), згідно з нашими даними, сьогодні перебуває лише 2,2 млн. га або 13% всієї розпайованої землі. Велика частина оренди короткострокова - чотири-п’ять років.
Стосовно побоювань щодо масового скуповування землі великим бізнесом, скажу таке. Після введення ринку землі всі договори на оренду продовжать працювати до закінчення строку їх дії. Потім, навіть якщо в паперах прописано, що селянин зобов’язаний продати землю орендареві, такі домовленості визнаватимуться недійсними.
Крім того, ми передбачили, що в оренді не можна буде мати більше ніж 100 тис. га. Таким чином ми робимо неможливою ситуацію, за якої дві-три компанії могли б зайняти всю територію України. Від цього виграли б тільки власники цих двох компаній, але ніяк не село і не народ.
- А що заважає бізнесу оформити оренду на різних юридичних осіб?
- Це вже зона відповідальності Антимонопольного комітету.
- Держземагентство веде облік найбільших орендарів?
- Так. Але ви повинні розуміти, що ми їх враховуємо при реєстрації договорів оренди. Тому нам складно зрозуміти, хто стоїть за тим чи іншим підприємством. Адже в один холдинг може входити кілька різних юросіб.
У зв’язку з цим є інший дуже цікавий момент. Ми бачимо зареєстровані договори оренди на 17,2 млн. га, а реально розпайованих - 27 га. Про що це говорить? Близько 10 млн. га обробляються в тіні, і з них держава нічого не має. У підсумку виходить, що в тіні мало не третина розпайованої землі! За рахунок цього деякі бізнесмени мають такі надприбутки, такий жировий прошарок, що можуть корумпувати чиновників, ЗМІ, ставити своїх людей у місцеві ради і з їхньою допомогою спотворювати суть земельної реформи, залякуючи людей.
- Наскільки ми готові до впровадження ринку землі з технічного боку? Кадастр уже створений, але як ідуть справи з його наповненням?
- Ми закінчили на всі 100% аерофотозйомку території України, матеріали якої стануть картографічною основою кадастру. Зараз оцифровуються паперові архіви, здійснюється перехід від старої системи координат до нової. До кінця року ми будемо мати повний кадастр у камеральному вигляді - цього абсолютно достатньо для введення ринку землі та гарантування прав власності. Тут є невеликий недолік - камеральний вигляд вимагає виходу на натуру, адже деякі ділянки накладаються одна на одну, а вони повинні збігатися міліметр до міліметра. Щоб виправити це, треба виходити на натуру і проводити геодезичні роботи. На це необхідно дуже багато часу, ми передбачаємо завершити створення абсолютно точного кадастру до 2020 року.
- А у вас є власна ділянка?
- Ні. Коли працюватиму в іншому місці, можливо, куплю. Зараз же мені не хочеться кидати тінь на себе і агентство, щоб ніхто навіть не зміг подумати нічого поганого...