Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Цирк - це трюк


10.03.2011

Той, кому до вподоби класичний цирк, має обов’язково побачити захоплюючу програму «Золотого цирку Росії», що саме гастролює у Дніпропетровську, - «Тібетські яки та карнавал тварин». За словами народного артиста Росії, автора унікального номеру, учасники якого - прекрасні та норовливі яки, Віталія Тихонова, колективу «Золотого цирку» вдалося зберегти головні традиції стародавнього циркового мистецтва. Адже справжній цирк - це не шоу, створене за допомогою світла та звукових ефектів. Цирк - це трюк, що демонструє надзвичайні можливості людини.
У програмі «Золотого цирку Росії», крім уже згаданих яків, задіяні дресировані ведмеді, верблюди, лами, муфлони (до слова, ці тварини майже не піддаються «вихованню» та занесені до Червоної книги), цапи, віслюки, собаки, коти, голуби, бобри та мініатюрні півники. Свої вміння на манежі демонструють жонглери та акробати. І, звичайно ж, хороший настрій глядачам дарують кумедні клоуни.
Кожен з номерів програми - неповторний. Над його створенням та вдосконаленням артисти працюють роками, ба, навіть десятиліттями. Як розповів нам представник славної циркової династії, народний артист Татарстану, 60-річний (!) повітряний гімнаст Ринат Ахметзянов, номер «Повітряна вертушка», котрий зараз він виконує в дуеті зі своєю донькою, заслуженою артисткою Татарстану Лінарою Ахметзяновою, з’явився ще 40 років тому. За цей час змінилося два покоління артистів. А глядачі все так само з захопленням спостерігають за граційною парою, що без жодної страховки виконує палкий танець пасодобль під самісіньким куполом цирку.
- Усе життя людина мріє про політ. Думаю, нашим номером ми в певному сенсі можемо довести, що немає нічого неможливого. Людина може літати, - по-філософськи прокоментував свій виступ Ринат Ахметзянов.
Вражає красою та французькою витонченістю атракціон «Царські забави», автори якого - заслужені артисти Росії Юрій та Інна Ельворті. До речі, «французькі мотиви» в номері з’явилися не без підстав - Юрій та Інна є продовжувачами легендарної французької циркової династії, відомої в усьому світі. Партнери Ельворті на манежі - птахи, песики та… ведмеді. По арені поважно крокує довгоногий страус. На золотому кущі сидять яскраві павичі, цесарки та півники. Вайлуваті ведмеді носять у своїх міцних лапах пташок, псів-долматинців та чарівну дресирувальницю Інну.
Шквал аплодисментів зриває номер «Тібетські яки» під керівництвом народного артиста Росії Віталія Тихонова. Дресирувальник Тихонов присвятив цирку 50 років життя. Як і батько, спочатку працював з тиграми, а потім «перепрофілювався» на яків, і зараз він єдиний артист у світі, хто працює з цими гарними, незвичайними і водночас небезпечними тваринами.
- Щоб приручити яка, треба бути дуже уважним, так би мовити, постійно «на варті». А ще необхідно розуміти та помічати, який талант закладено в тій чи іншій тварині, - пояснив дресирувальник. - Я беру яків ще маленькими і займаюся ними, адже виховати дорослого - практично неможливо.
За роки наполегливої праці Віталію Тихонову вдалося навчити не надто кмітливих тварин виконувати цікаві трюки, стрибати в палаюче кільце, вальсувати під музику Чайковського та Штрауса тощо.
Про виступи артистів «Золотого цирку Росії» можна розповідати ще дуже багато. Проте залишимо трохи таємниці. Вона обов’язково розкриється для кожного, хто побачить програму «Тібетські яки та карнавал тварин» на власні очі.


Юлія ДУЛАНОВА.