Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У 14 років говорити про секс уже пізно


01.02.2018

У вас підростає донька? Не відкладайте розмови про секс та контрацептиви на потім! На делікатні запитання про статевий розвиток та інтимне життя дівчат відповідає лікар-акушер-гінеколог МЦ «Боголюби» Ірина РОЙКО.
 
– У якому віці має бути перша менструація? Що можна вважати відхиленням від норми?
– У сучасних дівчаток перша менструація починається дещо раніше, ніж це було колись. Нормою вважається, коли перша менструація починається у віці 12-15 років. Слід зауважити, що в різних країнах середній вік дещо різниться. Наприклад, у країнах Африки у дівчаток перша менструація відбувається раніше, ніж, скажімо, у нас. А в країнах Скандинавії, навпаки, пізніше.
Поява першої менструації пов’язана з піком кривої швидкості збільшення маси тіла й уповільненням росту. Це спричинено багатьма чинниками. Найістотніші з них – генетичні. Також має значення харчування. При ожирінні менструації з’являються раніше. Наявність хронічних захворювань, що порушують харчування, сприяє затриманню статевого дозрівання і появі менархе. Різноманітні стресові ситуації також відображаються на процесі статевого дозрівання.
Якщо менструація у дівчинки почалася раніше, ніж у 11-12 років, варто проконсультуватися з дитячим гінекологом: дуже ранні місячні у деяких випадках можуть свідчити про наявність пухлин.
Якщо дівчина не почала менструювати до 16 років, це означає, що у матці не наростає ендометрій (це шар, який щомісяця під час місячних відшаровується), а це загрожує непліддям. У такому разі потрібно здати кров на гормони та провести їх корекцію.
– Як правильно підбирати контрацептиви у підлітковому віці? Чи можлива анонімна консультація підлітка, без присутності батьків?
– Якщо дівчині виповнилося 16, і вона почала жити статевим життям, то може без батьківської згоди йти на консультацію до дорослого гінеколога. Там вона отримає повну консультацію, і лікар підбере для неї оптимальні контрацептиви.
Але передувати консультації лікаря повинне статеве виховання. Про статеве життя, способи захисту від небажаної вагітності та інфекцій, які передаються статевим шляхом, як правильно одягати презерватив тощо, діти мають дізнаватися не від лікаря, а від батьків. Скажімо, тато має розповідати синові, а мама – доньці. Починати статеве виховання треба якомога раніше. У 14 років говорити з дитиною про статеве життя і контрацепцію вже пізно, адже, як показав досвід, мамами в Україні стають навіть у 12 років. Як лікар можу сказати, що найкращими контрацептивами для дівчат є презервативи та КОКи (комбіновані оральні контрацептиви, так звані протизаплідні таблетки). Презерватив на першому місці, адже він захищає не тільки від небажаної вагітності, а й від інфекцій, які передаються статевим шляхом.
– Часто дівчатка обирають протизаплідні таблетки за порадами подруг. Які наслідки може мати прийом неправильно підібраних оральних контрацептивів?  
– Різні комбіновані оральні контрацептиви містять різну дозу гормонів. Якщо неправильно підібрати дозу, це може призвести до непліддя, викликати кровотечу або мати інші серйозні наслідки. У жодному разі не можна приймати протизаплідні таблетки, які приймає подруга або мама – вони можуть абсолютно не підходити. Підбирати оральні контрацептиви має тільки гінеколог!  
– З точки зору фізіології, з якого віку оптимально починати статеве життя?
– З релігійної точки зору, починати статеве життя потрібно після одруження. Медична точка зору дещо інакша. У дівчаток є кілька етапів розвитку: перший етап – коли дитина у лоні матері, другий – етап новонародженості, третій – дитинство (до 7 років), четвертий – препубертатний (від 7 років до першої менструації), п’ятий – пубертат (від першої менструації до 15 років), 16-18 років – підлітковий період, а далі вважається, що організм сформований. Тому, з точки зору лікаря, оптимально починати статеве життя з 18 років, коли організм повністю сформований.  
– Якщо дівчинка завагітніла, що ризикованіше для її здоров’я: народити чи зробити аборт?
– Вагітність у ранньому віці небезпечна для здоров’я матері і для здоров’я дитини: високий ризик переривання вагітності, передчасних пологів, затримки внутрішньоутробного росту плоду, анемії тощо. Дитячий організм ще просто не готовий до цього. Якщо дівчина народжуватиме, найімовірніше, їй зроблять кесарів розтин, адже кістки тазу ще не до кінця сформовані, а сам таз надто вузький, щоб через нього під час пологів пройшов плід. Природні пологи загрожують травматизмом як матері, так і дитині. Також вагітність, пологи і все, що відбувається після цього, – великий стрес.  
Не менш ризикованим для здоров’я дівчини є аборт. Після нього можливі запальні процеси, непліддя, психологічна травма. Слід зауважити, що аборт не проводять без згоди батька і матері вагітної дівчини.
Інна СЕМЕНЮК.