Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Європі понад 50 відсотків виробників молока збиткові


01.08.2013

У 2012 році в Європейському Союзі менше половини фермерів, що спеціалізуються на виробництві молока, були прибутковими. Ще невелика частка виробників балансує на межі рентабельності. Такими є результати міжнародного порівняння витрат на виробництво молока, які були представлені на щорічному Конгресі Асоціації «Європейські молочні фермери», що проходив у м. Фалькенберг (Швеція) з 26 по 28 червня поточного року.

СИТУАЦІЯ з молочним бізнесом у ЄС досить складна. Всього 44% фермерів, які входять до міжнародного порівняння витрат виробництва, змогли в минулому році генерувати прибутки. «Лише 27% виробників молока були прибутковими за рахунок власної підприємницької діяльності, решта 17% стали прибутковими за рахунок дотацій», - стверджує Тарас Гагалюк, директор агенції «AgriSurvey». 
За словами експерта, у 2012 році в ЄС менші за розміром фермери показували кращі результати діяльності, ніж великі, тому що в них було менше проблем із забезпеченням ресурсами виробництва, зокрема кормами, які, як відомо, подорожчали у зв’язку з минулорічним неврожаєм зернових. «Проте серед прибуткових фермерів більш привабливу довгострокову позицію займають саме великі виробники, адже вони залишаються прибутковими навіть при нижчій, ніж у дрібних фермерів, ціні. Так, середня ціна реалізації молока дрібними виробниками складала 33,6 євроцента за кілограм скоригованого по енергії молока, а великими фермерами – 31,5 євроцента/кг», - відзначає Т. Гагалюк.
Про довгострокову конкурентну перевагу більш великих спеціалізованих виробників молока в ЄС свідчать і дані Європейської комісії, згідно з якими кількість фермерських господарств, що займаються виробництвом молока, скоротилась на 32% у порівнянні з 2007 роком. При цьому середня кількість корів в одному господарстві складає 28 голів, що на 30% більше, ніж у 2007 р.
Середня ж рентабельність виробництва молока європейськими фермерами у 2012 р. складала мінус 10,8%, з урахуванням дотацій – мінус 3,6%. Для порівняння: середня рентабельність виробництва молока в Україні в 2012 р. була на рівні 2,3%. При цьому частка державної підтримки за рахунок бюджетних дотацій та податку на додану вартість у валовому виробництві молока сільськогосподарськими підприємствами склала 18,7%.