Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У колодязі - гаряча вода…


13.05.2015

Цю сенсаційну новину повідомив редакції наш читач Григорій Соколянський з Могилева Царичанського району. Дивовижа сталася у дворі Михайла та Оксани Паливодів, що проживають в центрі села неподалік автодороги Дніпропетровськ-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Все почалося з того, що молодий господар попрохав односельця Віктора Палагієва почистити колодязь, яким не користувалися з осені:
- Двадцятого квітня ми відкрили ляду, а воно теплом повіяло. Дивимось, наче пар якийсь. За чотири дні приїхав – знов парує, - розповів Віктор Палагієв на місці події. - За тридцять останніх років такого в колодязях Могилева я не бачив. Траплялися сильні джерела, мов фонтан, але теплої води не було ніде. Взяли градусник з котла, поміряли температуру – 62 градуси! Тричі скачували воду літрів по 70, а вона тепла. Причому насос «Малюк», який стояв у колодязі, за зиму «з’їло» до товщини стінки один-півтора міліметра! Тут уже пів-Могилева побувало, подивитись на все власними очима.
За спогадами старожилів, цей колодязь з бетонними кільцями збудований 1961 року, раніше нічого схожого з його водою не траплялося. Тепер рівень води дещо підвищився, вона прозора, як завжди. Двадцять сьомого квітня температура щойно витягнутої води була біля 30 градусів. Могилівський сільський голова Валерій Дружко на місці події так прокоментував її:
- Хто вірить, хто ні - екстрасенс із Дніпродзержинська передбачила, що в Могилеві знайдуть цілющі джерела. Можливо, це одне з них. Тепер ми цю подію «формалізуємо», як кажуть науковці, тобто документально повідомляємо про неї Царичанську санепідемстанцію, екологічну інспекцію та Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА.
Про результати досліджень води і висновки науковців щодо причин загадкового підвищення температури води в колодязі Могилева повідомимо пізніше.
На фото: Віктор Палагієв з Оксаною Паливодою на її садибі біля колодязя із дивовижною водою.

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.