Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Мерефі є чому повчитися


19.02.2020

ДВАНАДЦЯТОГО лютого делегація Дніпропетровського регіонального відділення АМУ побувала з навчальним візитом у Мереф’янській громаді Харківської області. Захід проходив в рамках Проєкту Пульс, який реалізує Асоціація міст України.
«У нас багато спільного, – зауважив на відкритті зібрання регіональний консультант з юридичних питань ДРВ  АМУ Ігор Мамонов, – ми представляємо дві потужні області, які активно впроваджують реформу децентралізації».
Команда однієї з найуспішніших міських громад Харківщини ділилася досвідом управління і вирішення комунальних проблем, питань благоустрою, заходів енергоефективності з представниками громад Дніпропетровської області. Учасники зустрічі ознайомились з успішною практикою створення ОСББ, якими повністю покрито місто,  що  вирішило наболілі комунальні проблеми в Мерефі. Тут створено  найбільше ОСББ в Україні «Мерефа центральна», яке об’єднує 44 будинки. Його керівниця Вікторія Колінько розповіла,  аби стимулювати людей  створювати ОСББ, у громаді запустили місцеву програму підтримки, яка передбачала, що на кожну гривню накопичувального фонду ОСББ виділялася така ж сума з бюджету. Таким чином, спільними зусиллями вдалося відремонтувати житловий фонд, зробивши ОСББ осередками громадської активності.
Великої уваги у Мерефі надають проєктному менеджменту. Проводяться тренінги з написання проєктів. Активно працює в цьому напрямку  молодіжна рада, яка  уже успішно реалізувала 34 проєкти, залучивши 15 партнерів і близько 5 тисяч осіб. Це в основному  проєкти з благоустрою і будівництва дитячих і спортивних майданчиків.
Заслуговує на увагу створена система енергоменеджменту у  Мереф’янській громаді. Як розповіла енергоменеджер Олена Броварник, Мереф’янська громада стала підписантом «Угоди мерів» щодо заходів енергоефективності і зменшення викидів газів. У рамках угоди було проведено аналіз енерговитрат і розроблені заходи зменшення викидів і економії енергоресурсів. З цією метою була збудована перша на Харківщині промислова сонячна електростанція потужністю 3, 9 МВт.
Центр розвитку бізнесу «Цербер» і місцевий ЦНАП, де наразі надається 200 послуг, завершили цікавий маршрут цією прогресивною громадою, яка заряджає своїм ентузіазмом і дієвістю тих кроків, які здійснює місцева влада спільно з активними мешканцями громади. 
– Мені подорож дуже сподобалась, цікавий і корисний досвід. Сподобались масштабні проєкти, які колеги з Мерефи втілюють, використовуючи всі можливості, залучаючи донорів, спонсорів, населення, уряд. Припала до душі активна молодь – їхні очі горять  у передчутті змін. Дякую АМУ, що надали можливість брати участь в цьому заході, – поділилася враженнями від поїздки до міста Мерефи Євгенія Доненко, головний спеціаліст відділу виконкому Раївської ОТГ. 
Яна ОЛЕКСЮК.
Харківська область.