Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

У Плавещині теплішає


22.12.2011

Підведення газу до села завжди є подією. П’ятнадцяте грудня залишиться саме таким днем у пам’яті жителів південної частини Плавещини Царичанського району.

ЦІЄЇ теплої, як для зими, але з пронизливим «східняком» днини тут відбулося заповнення природним газом новозбудованої гілки газопроводу. Тепло українських надр підведене до 28 садиб цього мальовничого села в пониззі Орелі. На давніх картах, до речі, воно йменується Половещина, або Кащенкове. У північну частину села з боку Цибульківки газ підведений давніше.
Друга нитка газопроводу пройшла поруч із 21 садибою мешканців Зубківки і Салівки, сусідніх сіл Цибульківської сільської ради. У Плавещині на невеликому мітингу з нагоди прийняття газопроводу в експлуатацію голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул привітав жителів краю:
- Відкриття будь-якого об’єкта є святом. Село живе тоді, коли в ньому є вода і газ, живуть учитель і лікар. Приємно, що цього року в Дніпропетровській області прокладено 65 кілометрів газопроводів, більше шести тисяч селян отримали можливість провести в домівку природний газ. Кожен житель області, незалежно від того, де мешкає - у селі чи місті - повинен мати гідні умови проживання. Є серйозна програма і на наступний рік, заплановано прокласти нові газопроводи на суму 3 млн. 600 тис. гривень.
За командою начальника Царичанського УЕГГ Юрія Душка «Пустити газ!» газівники відкрили вентиль. В одному із чотирьох будинків Плавещини, які вже газифіковані – оселі Юрія та Ніни Явтушенків – Олександр Вілкул запалив «голубий вогник» і побажав родині і всім селянам жити щасливо, в достатку і теплі.
Прокладення газопроводу є справою нелегкою і для держави, і для селянина. Микола Бобошко, один із присутніх ветеранів праці, розповів:
- Всі складалися на кооператив по 4 тис. гривень, а до моєї хати до дороги 120 метрів, то заплатив ще чотири, тисячу за канаву. Тепер ще в хату треба тягти…
- А в хаті, якщо в десять тисяч «по мінімуму» вкладешся, то буде добре, - доповнює Віктор Алабін. - Як нам зараз не вистачає отих боргів по зарплаті, що і досі не виплачені в КСП «Приорільський»! Щойно передали звернення голові облдержадміністрації, може, хоч він якось допоможе.
- Ми раді, що газ проводиться. Так а ціни які ж на нього… - бідкається Василь Моргун з Цибульківки. - Як більше спалив - плати більше, менше - ціна куба менша. А в мене син-інвалід, йому тепло потрібне постійно, тому «менше» ніяк не виходить. Вважаю, ціна на газ має бути однаковою, в одних селах живемо. Хоча б ті дві з половиною тисячі кубів були для всіх за однією ціною…
Справді, «соціальна норма» в 2,5 тисячі кубів є замалою для сімей з дітьми, інвалідами. Набагато прийнятнішими були б 3 тисячі кубів. Дуже мала вона і для осель, де встановлені застаріли енерговитратні КЧМ – и і КСТ, це переважно сім’ї пенсіонерів. Нагадаю, з усіх українських урядів лише очолюваний Юрієм Єхануровим збирався надати таким родинам безвідсоткові кредити на заміну котлів. Та уряд змінився, і давно назріла ідея виявилася чомусь не під силу наступникам. Зараз ситуація незмінна - цим родинам з відомими «статками» держава здебільшого щороку надає субсидію по оплаті використаного газу. А після заміни обладнання на економічніше і сума оплати, і величина субсидії були б меншими. Чомусь до простої ідеї - допомогти селянам придбати вітчизняні «Атони» і «Данко», які лише за рік дали б кількасот мільйонів гривень зекономленої субсидії і мінімум пару мільярдів кубів газу, в «післяєханурівських» урядових колах не додумуються. Та за незнання доводиться розплачуватися. Наприклад, копійчаною орендою найкращих кримських курортних земель ще аж на чверть століття! Хоча навіть це, як показує час, зовсім не вирішує проблеми української, найбільшої у світі ціни на сусідський газ, яка дивним незбагненим чином впливає і на внутрішню ціну газу українського …
- Це, певно ж, загальноукраїнська проблема, яку колись, сподіватимемось, таки побачать. А перед кожною родиною цибульківського краю, де перед Миколаєм в оселі спалахнув (чи буде займатися) голубий вогник, постає єдина власна проблема. Якщо не вдасться за рік використати менше 2500 кубів газу, які обійшлися б по 72 коп., то перевитрата, наприклад, на два куби «дасть» за ввесь обсяг по 1 гривні 10. Отака хитромудра «арифметика». Хоча відомо, що земля і її надра, як проголошує ст. 13 Конституції України, є об’єктами права власності українського народу. А ст. 21 гарантує «усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах». Тобто ота визначена невелика частка у 2500 кубів таки має бути однаковісінькою, абсолютно правий Василь Моргун, за ціною для всіх селян. І цю проблему також має вже давно висвітлити голубий вогник…
А все ж добре, що газ проводиться. З ним люди, особливо старшого віку, почуваються впевненіше. І робота в селі для молоді, безперечно, є завжди. От якби перспектива для неї хоч якимсь конкретним чином була бодай окреслена діючими урядовцями….

Григорій ДАВИДЕНКО.
На знімку: голова Дніпропетровської ОДА О. Вілкул запалює “голубий вогник”.