Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Убив останнього селянина


12.03.2012

Труп останнього жителя села Грицаї знайшли на дні двадцятиметрового колодязя. Експерти встановили, що загинув немолодий вже селянин від кількох ножових поранень. Через деякий час оперативники знайшли ніж і велосипед, які залишив убивця після скоєння злочину.

ПІСЛЯ так званої аграрної реформи, коли запопадливі чиновники на місцях, щоб якнайшвидше відзвітувати вищому керівництву, ламали через коліно українське село, у Грицаях також ліквідували колгосп. Колись квітуче село повільно вмирало – молодь подалась до міста, зник навіть вказівний знак з написом «Грицаї». От і залишився згодом у колись велелюдному населеному пункті останній місцевий селянин - Григорій Петрович Д. У покинутому селі останні три роки постійно він жив один, обробляв землю, тримав чималеньке господарство – курей, качок, поросят, козу, бичків… Влітку навідувались з міста кілька дачники, та й то лише на днів. На це й розраховував майбутній убивця. Родичі пропонували діду придбати будинок і переїхати до села Біляки. Той спочатку погоджувався, але потім передумав, й змінити рішення не допомогли ніякі умовляння. Останній житель Грицаїв не хотів залишати рідне село, господарство.  
Того дня племінниця і її чоловік привезли родичу гостинці і теля на відгодівлю, але, просидівши на подвір‘ї півтори години, так і не дочекались Григорія Петровича. Особливо не здивувались, адже дядькова хата була замкнена, все на місці, окрім велосипеда. От родичі й подумали, що дядько на ньому поїхав у сусіднє село за хлібом і сіллю. Правда, не побачили вони у хліву добре вгодованого бичка, але, можливо, Григорій Петрович його продав… Тож гості залишили гостинці під хатою, прив‘язали до дерева маленьке теля, написали записку, щоб дядько його добре годував, та й поїхали додому.
На той час труп їхнього родича вже три доби лежав на дні двадцятиметрового колодязя. Родичі почали хвилюватись, коли Григорій Петрович і через кілька днів їм не зателефонував, хоча мав мобілку. Потім вони дізнались, що яструб побив дідову домашню птицю, а їх записка так і висить на стовпі. Спочатку подумали, що дядько захворів і втратив свідомість. Тож приїхали, зламали у хаті двері, однак господаря там не знайшли. Племінниця подумки пообіцяла собі, що, якщо дядько знайдеться живим і здоровим, обов‘язково умовить його переїхати до них у Біляки.
Родичі зниклого пенсіонера звернулись за допомогою до Семенівського райвідділу міліції. До розшуку Григорія Петровича також підключились оперативники карного розшуку обласного управління і експерти. Напружена робота правоохоронців дала результат. Їм вдалось знайти труп убитого пенсіонера і вийти на слід його убивці. Щоб підняти з дна двадцятиметрового колодязя труп, довелось залучати загін рятувальників зі спеціальним обладнанням. Оглянувши тіло, експерти дійшли висновку, що причиною смерті пенсіонера стали кілька завданих ножем смертельних поранень. Згодом оперативники знайшли велосипед і ніж, які залишив зловмисник після скоєння злочину. Досить швидко після цього вдалось затримати й убивцю, хоча той і намагався якнайкраще замаскувати сліди злочину й відвести від себе підозри.
Убивцею виявився молодик на ім‘я Василь, який майже десять років разом з батьками жив по сусідству зі своєю майбутньою жертвою. Місцеві жителі розповіли, що Григорій Петрович ставився до Василя майже як до рідного сина, з його батьками підтримував дружні стосунки. До скоєння злочину зловмисник готувався й заздалегідь добре все продумав. Спочатку він прикидав труп дошками і гіллям, а потім скинув у колодязь, сліди крові ж присипав землею. З хати убитого Василь не взяв 850 гривень і мобілки, щоб ввести в оману родичів, які й справді подумали, що дядько поїхав до сусіднього села. Натомість того дня, майже на місці убивства, молодик зустрівся з двома підприємцями з Хоролу і «за дорученням рідного дідуся» продав їм вгодованого бичка більш як за три тисячі гривень. Після цього хлопець на велосипеді убитого зник з села. Пізніше слідство встановить, що на ці гроші хлопець планував купити мотоцикл і дорогий мобільний телефон.
Односельці говорили, що Василь з дитинства не хотів добре вчитись у школі, а потім працювати, натомість мав пристрасть до крадіжок грошей. Рік тому він украв у рідного батька бичка, продав і купив собі скутера. Батьки ж ніяк не реагували на такі витівки сина, от він і скотився до убивства. Проти зловмисника порушено кримінальну справу, міру покарання визначить суд.

Олександр ЮРЧЕНКО. Полтавська область.