Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна готова до переговорів у будь-якій країні, з якої не летять ракети


27.02.2022

 
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до переговорів із Росією у будь-якій країні, з території якої
в Україну не летять ракети, але не в Білорусі.
Джерело: звернення Зеленського до білорусів
«Звичайно, ми хочемо миру. Ми хочемо зустрічатись, ми хочемо закінчення війни. Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку – це ми запропонували російській стороні.
Та й будь-яке інше місто нам підходить – у країні, з території якої не летять ракети. Тільки так переговори можуть бути чесними та можуть справді закінчити війну».
Зеленський заявив, що Мінськ як можливий майданчик для переговорів обирала не Україна й не Білорусь, а керівництво Росії.
«4 дні тому саме з білоруської території пішли крилаті ракети, літаки, вертольоти, техніка били по наших домівках, били по наших життях. Пішла важка техніка. І це страшне дежавю. Київ атакували о 4-й ранку, у когось таке почуття гумору, як у 1941 році. Ви спали, брати білоруси. А ми прокинулися. Але ви й зараз спите. А ми з цього моменту вже не лягаємо. Тому що ми виборюємо свою країну, свою свободу», – сказав президент.
«Якби з вашої території не було агресивних дій, ми могли б говорити у Мінську, у вашому місті. Коли ви були нейтральними, ми говорили у Мінську», – наголосив він.
«На війні, яка йде зараз, ви з нами не на одному боці, на жаль. З вашої території війська Російської Федерації по Україні запускають ракети. З вашої території вбивають наших дітей, руйнують наші будинки. Намагаються підірвати все, що було збудовано за десятиліття. До речі, не лише нами, а й нашими батьками та дідами», – сказав президент. 
Зеленський зазначив, що білоруси зараз «іще не зробили свого головного вибору», тому майданчиком для переговорів можуть бути інші міста в інших країнах, але не Мінськ.
«Щиро бажаю Білорусі знову стати тією доброю, безпечною Білоруссю, яку всі бачили ще нещодавно. Зробіть правильний вибір. Я впевнений, що це головний вибір вашого великого народу», – звернувся він до білорусів.
Сьогодні зранку прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що російська делегація приїхала до Білорусі нібито для переговорів із Україною.