Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна готова проводити переговори з Росією, щоб зберегти життя мільйонів людей 


23.04.2022

Україна готова проводити перемовини з Російською Федерацією задля закінчення війни, адже дипломатичний шлях дасть змогу зберегти життя мільйонів людей. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції для міжнародних та українських ЗМІ у Києві.
Глава держави наголосив, що із самого початку російської агресії він наполягав на проведенні прямих переговорів з РФ, адже будь-які формати діалогу через посередників неефективні.
«Я хочу зупинити війну, її закінчити. Є дипломатичний шлях, є шлях військовий. Тож будь-яка здорова людина завжди обирає дипломатичний шлях, тому що знає: навіть якщо це складно, це може зупинити втрати тисяч, десятків тисяч, а з такими сусідами – сотень тисяч, а, може, навіть мільйонів життів. Можуть бути втрати в мільйони людей. Цього не хочеться, і будь-який лідер, хотів би він цього особисто чи не хотів, не має права скасовувати дипломатичний шлях», – переконаний Володимир Зеленський.
Президент зазначив, що сьогодні міжнародні партнери України, зокрема країни Євросоюзу, США та Канада, побачили небажання Росії вести мирні переговори.
«У нас довіра сьогодні від наших партнерів – на найвищому рівні. А довіри до Росії просто немає. Це сьогодні слова-антоніми – «Росія» і «довіра», – зауважив Глава держави.
Володимир Зеленський наголосив, що українці показали свою безстрашність у боротьбі з агресором, тому він не боїться вести переговори з Росією.
«Лідер не має права боятися, коли йдеться про нашу державу й нашу незалежність», – зазначив Президент.
Водночас Володимир Зеленський заявив: у разі якщо будуть знищені наші люди в Маріуполі, якщо буде оголошено псевдореферендум щодо псевдореспублік на тимчасово окупованих територіях у Херсонській і Запорізькій областях, Україна вийде з переговорних процесів.
«Я вважаю, що це (проведення псевдореферендуму) – не на користь дипломатичному врегулюванню цієї ситуації. Це точно завадить закінченню війни дипломатичним шляхом. Це точно неправильний крок з боку Росії. Це говорить про те, що все, що було до цього, всі ті зустрічі дипломатичних груп – все це фікція і політичний театр», – сказав Глава держави.
Президент також закликав громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях у Херсонській і Запорізькій областях, не допомагати окупантам.