Поточний № 5 (1432)

27.07.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна хоче, аби її почули в Латинській Америці 


31.05.2024

У рамках престуру для журналістів з країн Латинської Америки в Українському кризовому медіа-центрі відбулось панельне обговорення «Латинська Америка у фокусі російської пропаганди».
З української сторони в ньому взяли участь керівник Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа центру Володимир Солов’ян, фахівець з питань Латинської Америки Центру ADASTRA Fellow Олексій Откидач та експерт Програми дослідження Латинської Америки та Карибського басейну Ради зовнішньої політики «Українська призма» Іван Фечко. 
Гостей представляли Рикардо Марсело Кантельмі (Аргентина),  Марія Хімена Дужан Саенс (Колумбія), Наталія Віана Родрігес (Бразілія), Хуліщ Гільєрмо Ідіарт (Аргентина), Хуан Каміліо Мердано Поведо (Колумбія). 
Під час дискусії її учасники обговорили геополітичне значення російсько-української війни та вплив на економіко-політичну ситуацію в Латинській Америці, інструментарій інформаційних маніпуляцій РФ в регіоні, потенціал взаємного співробітництва. У своєму виступі Володимир Солов’ян торкнувся кількох аспектів, один з яких стосується військово-технічного напрямку. Країни Латинської Америки багато років тому отримали зброю від Радянського Союзу, а в Україні зараз дуже бракує такої зброї.  Росія зі свого боку намагається використати будь-які засоби, щоб Україні не постачалися ці снаряди. Москві також важливо збудувати у Латинській Америці майданчик для втручання своїх державних компаній. Однією з них є «Росатом» –  державна компанія в сфері ядерної енергетики, яка досі не перебуває під міжнародними санкціями. 
«Вони дають стипендії вченим і студентам, укладають угоди про співпрацю заради мирного атому, пропонують технології, обмін досвідом, намагаючись будь-яким чином створювати оцю взаємозалежність з іншими країнами для просування інформаційної діяльності. Це дозволяє проводити в конкретних країнах дезінформаційні кампанії, щоб протидіяти підтримці України», – зазначив експерт. 
Іван Фечко відмітив, що час від часу Росія вдається до дестабілізації ситуації в цих країнах. Минулого року бачили, як у Венесуелі і Гаянні проводились референдуми, і як росіяни втручались в цій процеси. «Те саме колись було і в Україні. Це підриває основи міжнародного права. Якщо Путіна не покарати і дозволяти в такий спосіб підтримувати режим Мадуро, він і далі дестабілізуватиме ситуацію в Латинській Америці», – заявив представник Ради зовнішньої політики «Українська призма». 
Олексій Откидач закликав не переоцінювати масштаб впливу РФ у Латинській Америці. На його погляд, перед національними лідерами завжди відкриваються можливості для використання цієї тематики в інтересах своїх країн, а не в інтересах Кремля. Це може довести участь у Міжнародному саміті миру, який у червні пройде у Швейцарії. 
«Я очікую, що країни Латинської Америки будуть долучені до цього саміту. 85 країн вже заявили, що хотіли би доєднатися, і ми маємо надію, що найбільші країни цього регіону візьмуть участь», – додав він. Обмінявшись думками, учасники панельної дискусії висловили зацікавленість у поглибленні діалогу між Україною та країнами Латинської Америки, які можуть вивчити український досвід протидії російській пропаганді як у державному, так і в неурядовому секторах. У свою чергу Україна зацікавлена в тому, щоб латиноамериканські медіа доносили до своєї аудиторії інформацію без російських наративів.   
Престур відбувся в рамках проєкту «Unfold Ukraine to Global South»,
який Український кризовий медіа-центр реалізовує у співпраці та координації
з Open Society Foundation за фінансування Міжнародного фонду «Відродження».
Пресцентр Українського кризового медіа-центру.