Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Україна у світлі реформ


03.11.2021

Наприкінці жовтня у Києві відбулася пресконференція для регіональних журналістів обласних та районних видань з областей-партнерів Програми USAID DOBRE (це програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створює умови у 75 територіальних громадах України для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та залучення громадян до розбудови своїх громад). Мова йшла про реформи, які тривають в Україні, зокрема про реформу децентралізації і медичну реформу. Першим спікером виступив заступник міністра  здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексій Яременко, який ознайомив журналістів з етапами медичної реформи в умовах децентралізації і її першими результатами.

За його словами, ще у 2015 році була підготовлена Стратегія реформування охорони здоров’я, яка діяла до 2020 року і яка змінила картину  взаємовідносин між лікувальним закладом і пацієнтом, у плані того, що держава гарантує і на яких умовах, які послуги надає. Фактичним результатом стратегії став прийнятий Закон України про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення у 2017 році.  Першим кроком було створення Національної служби охорони здоров’я України (НСЗУ) – це орган, який  виконує функцію стратегічного  закупівельника, а отже, посередника між пацієнтом і надавачем медичних послуг, які оплачує держава.  Коли пацієнт звертається за медичною допомогою, він не знає, яка саме допомога потрібна йому, він звертається з проблемою.  НСЗУ діє в інтересах пацієнта, для того, щоб оплатити ті послуги, які йому необхідні.
– Національна служба охорони здоров’я діє згідно з Програмою медичних гарантій, в якій записано, що гарантується пацієнту. Це  документ, який  з деталізацією описує, на що пацієнт може розраховувати і скільки це коштує. Тарифи так само прописані в Програмі медичних гарантій, – повідомив заступник міністра з питань європейської інтеграції Олексій Яременко.
Раніше щорічно головний лікар міг розраховувати на певну кількість коштів. Тепер ці кошти надаються відповідно до кількості пацієнтів, які звернулися до лікарні за допомогою. Медична реформа дозволила пацієнту отримати відразу декілька бонусів: це  вибір будь-якого лікаря і другий – було скасовано приписку до дільничної лікарні. Таким чином, у нас з’явився єдиний медичний простір і будь-хто з Вас можете підписати декларацію з будь-яким лікарем в країні і на первинному, вторинному, спеціалізованому  рівні медичної допомоги.  Пацієнт може лікуватися в більш зручному місці у більш досвідчених лікарів. 
На період пандемії передбачено особливі пакети невідкладної екстреної допомоги швидкого реагування на COVID. На сьогодні  впроваджена електронна система охорони здоров’я, яка  надає інформацію про пацієнта і гарантує йому ряд безоплатних послуг, зокрема щеплення від коронавірусу.
Реформа децентралізації суттєво вплинула на медичні заклади. У 2020 році із 490 районів в Україні залишилося 136 районів. Треба розуміти, що в кожному  із 490 була своя лікарня. Внаслідок реформи децентралізації лікарні були передані  на утримання  громад.
 Окрім того, реформа децентралізації була орієнтована на розширення повноважень та фінансових ресурсів кожної громади. Зокрема, результатом реформи є збільшення власних доходів місцевих бюджетів – вони зросли у чотири рази. Про це повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. Також він зазначив, що децентралізація – це потужний інструмент для посилення економічного потенціалу держави. Зазначимо, 11 лютого 2021 року Євросоюз визначив реформу децентралізації як одну з найуспішніших в Україні. Крім того, у червні поточного року посли країн «Великої сімки» у спільній заяві привітали успіх України в об’єднанні територіальних громад і вказали, що це – приклад її спроможності реалізувати реформи, що необхідні не тільки для ефективного врядування, а також для її майбутнього процвітання та стабільності в Україні.
Наразі дуже важливо налагодження співробітництва територіальних громад. Зараз уже укладено та зареєстровано понад 700 міжмуніципальних договорів між громадами. Так, нещодавно 33 громади з 4 областей України – Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької – підписали договір про муніципальне співробітництво. Громади знаходяться на території Дністровського каньйону і планують розвивати спільно туристичний напрямок. Це можливість для громад залучати кошти державного бюджету, отримати міжнародну технічну допомогу, брати участь у проєктах Європейського Союзу. Своєю чергою це забезпечить відновлення інфраструктури, створення нових робочих місць.
– Для завершення реформи маємо пройти ще шлях законодавчих трансформацій.  Це займає певний час. Зокрема, очікуємо на внесення змін до Конституції, які необхідні для подальшого просування реформи та її завершення», – додав очільник Мінрегіону.
А як оцінюєте реформу децентралізації і медичну реформу у сільських населених пунктах ви, шановні наші читачі? Пишіть, телефонуйте до редакції, розповідайте і про успіхи, і про проблеми.
Яна ГУДЕНКО, м. Київ.