Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Українське насіння


23.12.2010

На базі Дніпропетровського аграрного університету пройшла регіональна нарада з питань насінництва за участю директора департаменту рослинництва Мінагрополітики та продовольства Олександра Демидова.
А з'їхались сюди керівники науково-дослідних установ УААН, начальники головних управлінь агропромрозвитку, директори дослідних насіннєвих господарств та усі ті, хто причетний до насінництва, з Центру, Сходу і Півдня України.

ЗВЕРТАЮЧИСЬ до присутніх, О. Демидов зауважив, що, крім зміни назви (Міністерство аграрної політики та продовольства – Ред.), змінились і функції самого міністерства. Зокрема, буде реорганізовано комітет лісового господарства, рибного господарства, земельних ресурсів. Керівником держсортослужби призначено Сергія Мельника, який до цього обіймав посаду першого заступника міністра, насіннєвої інспекції - Валерія Хаджиматова.
Олександр Демидов також озвучив першочергові завдання, які слід вирішувати в галузі насінництва. Передусім – це забезпечення насінням ярових культур, переатестація господарств і створення насіннєвої асоціації за дорученням міністра агрополітики та продовольства.
- Напевно, нам не потрібні 1300 господарств, які займаються репродуктивним насінням, та 400 елітгопів, - наголосив О. Демидов. - Особливо це стосується господарств, якій займаються насінництвом і не мають при цьому ані землі, ні насіннєвого заводу.
За словами Демидова, вже вивчено досвід зарубіжних країн, де успішно працюють насіннєві асоціації.
Про експортний потенціал вітчизняного насіння розповів директор селекційно-генетичного інституту – національного центру насінництва та сортовивчення УААН Вячеслав Соколов.
- Ми зіткнулися з проблемою, коли Україна - нерівноправний партнер на зерновому ринку, - сказав він. – Вже два роки не можемо продати Туреччині ні кілограма, хоча там зареєстровані наші сорти.
У науково-дослідному закладі зараз активно ведеться сортооновлення. І особлива увага при цьому приділяється якості продукції.
- Нам не потрібне валове виробництво насіння. Нам треба пшениця – якісна, ячмінь - повиварний, соняшник - з високим вмістом олії, - наголосив науковець.
Начальник головного управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Василь Приходько розповів, що цього року хлібороби області отримали 2732 тис. тонн зерна, що дозволило забезпечити регіон продовольчим та фуражним зерном, засипати необхідну кількість високоякісного насіннєвого матеріалу. В області - 36 елітних та 91 репродуктивне господарство, де щорічно виробляють близько 60 тис. тонн елітного і гібридного та 100 тис. тонн насіння першої та другої репродукцій.
Досить велика увага керівництва області приділяється залученню іноземних інвестицій у галузь насінництва. Практично за рік збудовано насіннєвий завод французької фірми «Маісадур-Семенс», яка буде займатися в нашій та сусідніх областях питанням насінництва кукурудзи, соняшнику і ріпаку.
Василь Приходько запропонував, що для подальшого розвитку насінництва на рівні міністерства слід вирішити такі питання:
- встановити щорічну гарантовану фінансову підтримку насіннєвим господарств;
- вирішити питання 30% компенсацій при закупівлі імпортного обладнання для насіннєвих заводів, яке не випускається вітчизняними заводами;
- в Державний насіннєвий страховий фонд закупляти насіння сільськогосподарських культур, яке має попит у сільгоспвиробників;
- більш принципово підходити до питання видачі дозволів на ввезення в Україну імпортного насіннєвого матеріалу;
- переглянути підходи до квотування зернових і виключити з переліку насіння зернових та інших культур з метою розширення його експорту, згідно з договорами насіннєвих господарств з країнами СНД.
Герой України, директор ДГ «Асканійське» Віра Найдьонова розповіла, що у цьому спекотному році (92 дні без дощу) кращі результати врожайності дали гібриди вітчизняної селекції.
За словами О. Демидова, у 2011 році будуть зменшені обсяги імпортного насіння, а відтак треба дійсно дбати, аби наша селекційна наука разом з практиками досягли такого рівня, щоб і за кордоном марка «Українське насіння» високо цінилась.

Олександр ПЕТРЕНКО.
Фото автора.