Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Українські чорноземи: без табу


29.01.2011

Дискусії щодо необхідності скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення розгоралися і за попередньої влади, однак досі перспектива відкриття ринку землі здавалася надто віддаленою. Лише сьогодні про купівлю-продаж чорноземів заговорили настільки конкретно, що це викликало справжній резонанс у суспільстві. Здається, реалізувавши майже всі стратегічні об’єкти країни, ділки від влади вирішили-таки взятися за досі офіційно незаймане багатство народу - його землю. Кому вигідний продаж землі, хто стане її власником та як це позначиться на статках українських фермерів? Про це говорили учасники «круглого столу», що днями відбувся в інформаційному агентстві «Новий міст» (Дніпропетровськ).

ОСНОВНОЮ тезою «круглого столу» стало твердження про те, що мораторій з продажу сільгоспугідь обов’язково має бути знятий, але при цьому земельні відносини в країні повинні чітко регулюватися законом. За словами учасників дискусії, на сьогоднішній день земельне табу практично не діє, а операції з купівлі-продажу та навіть перепрофілювання сільськогосподарських територій здійснюється «в тіні».
- В усьому світі земля продається, - заявив заступник голови Дніпропетровської обласної асоціації фермерів Віктор Гноєвий. - Але в цивілізованих країнах цей процес врегульовано законодавством. В Україні, перш ніж знімати мораторій, необхідно прийняти ряд важливих законів («Про ринок землі», «Про земельний кадастр», «Про оренду земельних наділів», «Про аграрний банк» тощо).
На думку Віктора Гноєвого, у разі прийняття «правильних» законів від скасування мораторію виграє і держава, і фермери. Головне, переймається Гноєвий, не допустити ситуації, коли угіддя скуплять не ті люди, котрі сьогодні на них господарюють, а крупні корпорації, що не мають жодного стосунку до сільгоспвиробництва.
Ми вже маємо приклади інших країн, котрі пішли цим шляхом. У США, скажімо, існує така норма, що не аграрні компанії з річним обігом понад 3 мільйони доларів не мають права скуповувати сільськогосподарські землі. Крім того, земельні наділи там обмежені площею в 2 тисячі гектарів, - розповів Віктор Гноєвий. - Мораторій у нашій країні однозначно треба скасувати, але при цьому держава має захистити простого фермера. Адже якщо завтра почнуть продавати землю, він просто не зможе її викупити. Для цього й потрібно створювати в країні земельні банки.
Ще один учасник «круглого столу», юрист Володимир Дон, переконаний - якщо держава не введе жорсткого контролю за процесом відчуження чорноземів, цим обов’язково скористаються шахраї та спекулянти. Зокрема, на його думку, необхідно чітко прописати норму щодо обмеження площ, котрі можуть переходити в одні руки, а також про продаж землі іноземним громадянам.
Затягування зі скасуванням мораторію є невигідним для держави. Увесь світ зараз наляканий загрозою продовольчої кризи. В України є всі шанси заявити про себе як про світового виробника продуктів харчування. Але до проблеми треба підійти дуже зважено, адже неефективна реалізація земель сільськогосподарського призначення може призвести навіть до загрози економічній та продовольчій безпеці нашої країни.
На жаль, в Україну з ідеальними законами, які до того ж ще й виконуються (!), повірити важко. Так само як і в добрі наміри можновладців. Очевидно, навіть якщо ринок землі врегулюють законодавчо, всі новоприйняті табу долатимуться так само легко, як долається існуючий сьогодні мораторій. Щиро хотілося б, щоб це песимістичне трактування земельної реформи знайшло таки своє спростування.

Юлія ДУЛАНОВА.