Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Український борщ чи не найдорожчий в Європі


24.10.2013

Ціни на овочі борщового набору в Україні продовжують залишатися чи не найвищими в Європі.
Український цибулю вітчизняні фермери на сьогоднішній день продають в середньому на 41 відсоток дорожче, ніж польські. Крім того, ціни на цибулю в Україні майже в два рази вищі, ніж у Росії. Саме тому Україна змушена імпортувати цю продукцію з Росії, яка зазвичай була найбільшим імпортером української цибулі. До речі, в Голландії цибуля також вдвічі дешевша, ніж в Україні.
Велика різниця і в цінах на моркву, яка в Україні продається на 10 відсотків дорожче, ніж в Росії, і в півтора рази, ніж у Польщі. У Голландії морква взагалі в 2,3 рази дешевша, ніж в Україні.
Картопля в Україні дорожча, ніж в Росії на 17 відсотків і на 55 - ніж у Польщі. А в Голландії картопля взагалі вдвічі дешевша.
Єдиним овочем, за яким Україна поки «поступається» в ціні іншим країнам залишається білокачанна капуста, яка на 8 відсотків дешевша, ніж у Росії та на 11 - ніж у Польщі. Білокачанна капуста є не дуже поширеним продуктом в Голландії, тому ціни на неї не дуже репрезентативні. У зв’язку з цим заяви деяких ЗМІ про те, що ціни на овочі борщового набору в Україні залишаються найнижчими в Європі, як бачимо, дуже далекі від дійсності. Більше того - реальна ситуація повністю протилежна повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».