Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Унікальна Петриківка


31.01.2013

Мистецтво Петриківки живе у народі, причому не тільки на Дніпропетровщині, а й по всій Україні. Про це сказав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час презентації нового логотипу Петриківки - унікального явища українського народного мистецтва. Захід пройшов в Дніпропетровській області у рамках ініціативи України щодо набуття петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства.

ЯК ПОВІДОМЛЯЛОСЯ раніше, на Дніпропетровщині за ініціативи Олександра Вілкула з метою збереження петриківського розпису як унікальної складової національної культурної спадщини реалізується комплекс заходів і проектів. Зокрема, у школах і дитсадках проводяться спеціальні уроки петриківського розпису, у вищих навчальних закладах області є факультативи, в дитячих центрах позашкільної роботи працюють гуртки.
Минулого року в Дніпропетровському театрально-художньому коледжі відкрито навчання за цим фахом, тож в цьому закладі та у петриківському училищі відтепер готують фахівців
із петриківського розпису.
Щорічно в області проводяться фестивалі і ярмарки народного мистецтва. Так, етнофестиваль-ярмарок «Петриківський дивоцвіт» став вже міжнародною подією – у ньому беруть участь майстри з Білорусії, Росії, з минулого року - і з Польщі.

«Логотип «Петриківка» представляє собою квітку, виконану напівкруглими мазками. «Це відомий усім елемент Петриківського розпису – «цибулинка». Його гармонійність, унікальність і простота перевірені часом. Це витік і початок усіх початків», – зазначила під час презентації заслужений майстер народної творчості України Людмила Горбуля.
Олександр Вілкул зазначив, що масштабна й комплексна робота з розвитку та популяризації петриківського розпису вже приносить конкретні результати.
«Партнери Дніпропетровської області – воєводство Нижня Сілезія зацікавлені в спільному просуванні туристичних маршрутів в Європі. Цього року планується провести спільний міжнародний туристичний форум-ярмарок, на якому буде представлено європейським туроператорам потенціал і можливості Дніпропетровщини в цій сфері. Є пропозиції і від міжнародних фондів (зокрема – «Східна Європа») щодо надання грантів, які дозволять розширити можливості петриківських майстрів, збільшити обсяги продукції, допомогти в її просуванні на нові ринки», – сказав віце-прем’єр-міністр України.

На знімках: О. Вілкул знайомиться з роботою юних майстрів петриківського розпису; новий логотип на новому автобусі.