Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Унікальний гарбуз Креспо


15.12.2021

Так вже склалося, що ми живемо у досить складний час. Боятися нам доводиться не економічної та політичної кризи. Головна загроза для людей сьогодні - це страшна пандемія. 
З роками все важче ми переносимо і звичайні віруси, грип та застуду. Особлива небезпека чатує на нас у зимовий період, коли нашому організму вкрай не вистачає вітамінів. Купити вдосталь у магазині свіжих овочів та фруктів  дозволить собі не кожен. Аптечні вітаміни коштують іще дорожче. Особливо страждають пенсіонери, яким ледве вистачає коштів оплатити комунальні та ліки. Треба шукати вихід і замислитися над тим, як забезпечити свою сім’ю корисними вітамінами з власної грядки, особливо взимку.  
Рішенням цієї проблеми може стати гарбуз. Його легко виростити при мінімальному догляді. А плоди його зберігаються в кімнаті або погребі до весни. Але для харчування підійде не кожен сорт. Існують спеціальні гарбузи, які особливо багаті на вітаміни та корисні мікроелементи. Я вже декілька років вирощую різні гарбузи. Особливо корисні сорти Мускатний з Марокко, Піпіан із Тюспана та Бамбіна Гігант. Усі вони не мають аналогів за смаком, врожайністю та користю плодів.  
Та в цьому році я вперше виростив абсолютно новий гарбуз під назвою Креспо (Crespo ). 
Я з великою впевненістю хочу сказати, що за цим гарбузом майбутнє. Адже я не куштував смачнішого гарбуза. Він настільки смачний та солодкий, що його можна їсти в сирому виді. М’якоть цього гарбуза дуже м’яка, що прямо тане у роті, неначе цукор. 
Не можу передати смак і аромат запеченого Креспо у духовці. Особливо смачний він із корицею. Молочна каша з цього гарбуза - це взагалі окрема розмова. Тож відповідь, де взяти взимку вітамінів для нашого організму, дуже проста – треба посадити гарбуз Креспо.
Вивчаючи історію гарбуза Креспо, я дізнався що походить він із Перу та Болівії. Цьому сорту декілька сотень років і скоріше за все він є першим бородавчатим гарбузом, з якого пішли усі інші вже відомі бородавчаті гарбузи, такі як Марина із Кіоджі, Царівна жаба та Віктор. Але всі ці сорти не можуть похвалитися суперсмаком, бо їх призначення не для кулінарії. 
Плоди Креспо мають круглу форму, з яскраво вираженими бородавками (горбками). Шкірка зеленого кольору. 
Досліджуючи цей гарбуз, я дізнався, що цей сорт є рекордсменом за вмістом вітамінів та корисних речовин у плодах. Вчені його добре вивчили і дійшли висновку, що людям похилого віку треба включати до раціону харчування цей сорт гарбуза. Адже споживання у їжу гарбуза зупиняє процес старіння. У плодах міститься велика кількість каротину і вітамінів. У м'якоті гарбуза Креспо міститься багато вітаміну D. Каротину в цьому гарбузі в декілька разів більше, ніж у моркві. А за вмістом заліза гарбуз є чемпіоном серед всіх існуючих овочів. Клітковину гарбуза легко засвоює навіть ослаблений організм, тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Креспо містить багато солей, міді, заліза і фосфору. Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі. А ще корисним буде гарбуз при захворюваннях печінки і нирок. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. Є в м’якоті і цукристі речовини, як-от: глюкоза, фруктоза, сахароза. У гарбузовому м'якушу багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інших корисних речовин.
Для лікування нирок можна вичавити пів склянки соку і приймати один раз на добу. Також сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон. 
Я радий, що зміг виростити цей гарбуз. Насіння я отримав із США. Вистачило його на 5 лунок, у кожну посадив по 2 зернинки. Вирощував без усіляких секретів, як звичайні гарбузи. Врожай був дуже високий. В сарай для зберігання я привіз більше 40-ка плодів. Кожен плід важив від 3 до 7 кг. Плоди, які ми не встигли використати до морозів, я заніс у погріб. Там вони будуть зберігатися довго. 
Спробуйте і ви посадити цей чудо гарбуз. Його легко виростити, а найголовніше - те, що при мінімальному догляді ви отримаєте багато корисних і смачних плодів, які будуть зберігатися до травня.
Якщо вас зацікавив цей гарбуз, я з радістю поділюся насінням. Пишіть на мою адресу і не забудьте вкласти конверт для відповіді. 
Моя адреса: 
Руслан ДУХОВ ,
вул. Тюркіна, буд. 41, с. Мишурин Ріг, Кам’янський район, Дніпропетровська область. 51610 
www.doohoff.com

 

Всього - 1


віктор13.01.2022

Якщо можна,вишліть насіння гарбуза КРЕСПО з післяплатою на поштовому відділені. Оплату гарантую. Моя адреса:23400 с.Роздолівка,вул.Гагаріна,24,Могилів Подільського району,Вінницької області. Мудрику Віктору Федоровичу.